1 aprilie 2014, 12:57

Borei se pregăteşte să intre în serviciu de luptă

Borei se pregăteşte să intre în serviciu de luptă

Noul submarin nuclear Iuri Dolgoruki se pregăteşte să intre în serviciu de luptă.

El a intrat în dotarea Forţelor Navale ale Rusiei în ianuarie 2013. Înainte de începerea serviciului de luptă în oceanul planetar, comandamentul flotei a permis jurnaliştilor ruşi să viziteze pentru prima oară unul din cele mai secrete obiecte din Rusia. Submarinele strategice de generaţia a partea din proiectul Borei sunt dotate cu rachete balistice Bulava, în prezent cea mai modernă armă inovatoare din Rusia.

Caracteristicile tactico-tehnice ale submarinului reprezintă un secret de stat. Se ştie doar că în timpul proiectării inginerii au renunţat la elicele de navă tradiţionale. Submarinul nuclear Iuri Dolgoruki este primul submarin nuclear rusesc cu propulsor hidroreactiv. El permite nu numai să se dezvolte o viteză mare, dar şi menţine silenţiozitatea care este principala calitate a unui submarin.

Principala deosebire a submarinelor de generaţia a patra este renunţarea la dispozitivele analogice în favoarea complexelor digitale. Toate dispozitivele analogice depăşite au fost înlocuite cu un computer puternic de bord, display color şi tastatură. Tehnologiile digitale au permis să se reducă numărul efectivului personalului cu 40%. La bordul submarinelor Borei tot complexul de sarcini dificile este îndeplinit doar de 100 de persoane. Fiecare dintre ei a efectuat o instruire specială.

Experţii militari consideră că ţinând cont de dezvoltarea modernă a tehnicii, actualitatea flotei de submarine se va menţine încă mult timp. Potenţialul submarinelor din proiectul Borei le va permite să rămână o armă eficientă încă multe decenii, este convins comandantul adjunct al submarinului, Serghei Morozov.

„Programul de dezvoltare a submarinelor noastre este stabilit deja până în anul 2020. Cred că ele nu se vor învechi încă 30 de ani, adică atâta timp cât va fi utilizat acest submarin, deci probabil cel puţin până în anul 2050”.

Informaţia despre când şi în ce zonă a oceanului planetar va începe serviciul de luptă al submarinului nuclear Iuri Dolgoruki, desigur este un secret. În schimb alte nave de război noi ale Flotei Navale din Rusia vor sosi în curând în multe ţări din Asia. Un detaşament de nave ale Flotei ruse din Pacific, în frunte cu nava anti-submarin Mareşal Şapoşnikov se află în prezent în Marea Chinei de Est. În perioada 29 martie – 3 aprilie, marinarii ruşi participă la aplicaţiile multinaţionale consacrate lichidării dezastrelor naturale KOMODO din largul coastelor Malaieziei. După aceea, detaşamentul de nave ruseşti se va îndrepta în Oceanul Indian şi va vizita porturi din Sri Lanka şi Pakistan.

La sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, într-o zonă marină şi aeriană din partea de nord a Mării Chinei de Est, pentru a treia oară vor avea loc aplicaţiile Interacţiune pe mare 2014. Iar în luna iulie, navele de război ruseşti vor participa la aplicaţiile antiteroriste internaţionale Indra 2014 din Marea Japoniei.

  •  
    şi distribuie pe