24 iunie 2014, 15:45

Kievul şi Washingtonul au crezut în propria propagandă

Kievul şi Washingtonul au crezut în propria propagandă

Pe teritoriul Rusiei nu există refugiaţi din Ucraina. În schimb, pe teritoriul ucrainean circulă tancuri şi lansatoare de rachetă Grad, aparţinând Rusiei.

De aceste lucruri este convinsă Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului american de Stat. Ce-i drept, Marie Harf nu a putut să aducă dovezi la cele afirmate. Potrivit experţilor, Washingtonul şi Kievul sunt atât de captivaţi de războiul informaţional că deja au crezut şi ei că Rusia se luptă cu Ucraina.

Datele presei ruseşti despre numărul mare de refugiaţi din sud-estul Ucrainei nu corespund realităţii, afirmă Marie Harf. Dar cine sunt zecile de oameni care trec zilnic graniţa ucraineano-rusă la punctele de control? Se pare că Departamentul de Stat susţine încă versiunea lui Psaki: sunt absolvenţi, oamenii care se grăbesc să-şi viziteze rudele. La fel ca şi versiunea că în Doneţk şi Lugansk împotriva radicalilor ucraineni şi a armatei luptă Rusia. Căci „martorii oculari au văzut un convoi militar de provenienţă necunoscută, care pe 20 iunie a intrat în Lugansk. Mai mult, Washingtonul are fotografii cu un sistem distrus Grad, care făcea parte din dotarea armatei ruse”.

Despre faptul că aceste sisteme Grad intră şi în dotarea armatei ucrainene şi că armata ucraineană trage din ele asupra cartierelor locuite, Departamentul de Stat tace. Acolo se consideră că folosirea de către autorităţile kievene a oricărui tip de armă este o măsură justificată în lupta cu aşa-numiţii „terorişti”.

Autorităţile kievene nu se jenează la alegerea mijloacelor de luptă împotriva propriului popor. În afară de Grad, se folosesc bombe cu dispersie şi cu fosfor, în timp ce radicalii trag în maşinile cu răniţi. Iar toate acestea se întâmplă cu aprobarea tacită a Occidentului. Washingtonul la unison cu Kievul afirmă: în sud-estul Ucrainei nu există populaţie paşnică. Un astfel de curs nu a fost ales întâmplător, consideră politologul Aleksei Panin.

„Cu cât este mai mult implicată Rusia în evenimentele ucrainene, cu atât este mai uşor să se dea noi sancţiuni împotriva Rusiei. Atunci SUA le va fi mai simplu să facă concurenţă Rusiei în spaţiul european. În primul rând, este vorba despre piaţa petrolului şi a gazului din UE. Şi, fireşte, acest lucru va permite să se vorbească despre „o agresiune rusească” şi va fi mai simplu ca NATO să se întindă spre est. De fapt, este vorba despre politica provocărilor militare”.

Armistiţiul anunţat de preşedintele Poroşenko se foloseşte de fapt pentru regruparea forţelor. Dar până şi armistiţiul este doar la nivel de vorbe: în localităţile din Doneţk şi Lugansk continuă să se tragă. Fireşte, Poroşenko acuză forţele de autoapărare de încălcarea armistiţiului, chipurile, armata ucraineană răspunde la provocările lor. Se pare că preşedintele oligarh îndeplineşte cu exactitate indicaţiile primite: el şi-a câştigat cuvinte de laudă din partea lui Joe Biden. Într-o convorbire telefonică, Joe Biden a declarat că acţiunile lui Poroşenko sunt „corecte şi de un înalt profesionalism”. Protecţia Washingtonului dă clar Kievului îndrăzneală pentru noi şi noi demersuri împotriva Rusiei.

  •  
    şi distribuie pe