30 iunie 2014, 11:52

Fotoreporterul rus Igor Şpilionok a fost într-o expediţie în Kamceatka, de unde s-a întors cu o serie de portrete tulburătoare cu animale sălbatice.

Odiseea lui în Peninsula Kamceatka este consacrată împlinirii a 100 de ani de la crearea sistemului de rezervaţii naturale în Rusia.

Personajele principale sunt o vulpe mamă cu un pui roşcat foarte simpatic, un urs brun care stă la soare…Vulcanele din Kamceatka ocupă un loc deosebit. Imagini uimitoare ale vulcanului Kliucevskaia Sopka de 4850 de metri, cel mai înalt vulcan activ din Euroasia. Valea Morţii, acest loc sinistru, fascinează. În acest loc orice vietate, orice plantă moare din cauza gazelor sau altor fenomene necunoscute. Localnicii numesc această vale din rezervaţia Kronoţki „cimitirul diavolului”, deoarece nici un om, nici un animal nu s-a întors viu de-ici. Igor Şpilionok a realizat fotografii în alte rezervaţii din Rusia în timpul unor expediţii în care s-a aflat cel mult două săptămâni, în schimb, rezervaţiei Kronoţki el i-a dedicat o jumătate de an.

„Rezervaţia Kronoţki este unanim recunoscută drept rezervaţia cea mai extraordinară, renumită şi chiar fantastică nu numai în Rusia. În lume, poate că există una-două teritorii care pot fi comparate cu rezervaţia Kronoţki. Acest loc este visul tuturor fotografilor care se imortalizează natura sălbatică. Principala bogăţie a Kamceatkăi este tocmai natura sălbatică”.

Anul trecut, Igor Şpilionok a parcurs 30.000 de kilometri, vizitând rezervaţii din Rusia. El consideră că datorită rezervaţiilor au fost salvaţi samurii, castorii, în prezent, în rezervaţii este restabilită populaţia de zimbri. Sistemul de rezervaţii este unul din lucrurile cele mai importante cu care se poate mândri Rusia, menţionează Igor Şpilionok. Scopul proiectului său este schimbarea atitudinii societăţii faţă de natura sălbatică, cât mai mulţi oameni să afle despre rezervaţii.

„Sarcina mea cea mai importantă este schimbarea atitudinii oamenilor faţă de natura sălbatică, faţă de rezervaţii şi parcuri naţionale. Ce este o fotografie? Potrivit caracterului emoţional pe care îl exercită, fotografiile şi filmele bune despre natură sunt o armă eficientă, care au o influenţă foarte puternică. Noi nu ne ascundem lacrimile când privim unele fotografii emoţionante. Ele pot schimba atitudinea oamenilor, pot face ca rivalii să devină aliaţi”.

Expediţia fotoreporterului este un blog-proiect. Oricine poate urmări călătoriile lui prin Rusia după notiţele şi fotografiile postate pe internet. Fotografiile lui vor prezenta frumuseţea naturii şi a animalelor rare pe care nu le mai poţi întâlni în alte locuri, decât în rezervaţii.

  •  
    şi distribuie pe