8 iulie 2014, 13:59

Mihail Bogdanov: Suntem martorii unui atac al terorismului internaţional

Mihail Bogdanov: Suntem martorii unui atac al terorismului internaţional

Moscova face apel la ţările din Occident, Golful Persic şi Turcia să-şi unească eforturile pentru menţinerea integrităţii teritoriale a Irakului şi Siriei.

O declaraţie în acest sens a fost făcută într-un interviu acordat Agenţiei de Ştiri Rossiya Segodnya de către Mihail Bogdanov, ministru adjunct de Externe. Potrivit diplomatului, acţiunile grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) ameninţă nu doar Bagdadul şi Damascul, ci pune în pericol şi perturbarea echilibrului şi aşa fragil din Orientul Mijlociu.

În momentul de faţă, teroriştii au proclamat pe teritoriul Irakului şi Siriei crearea aşa-numitului „califat” în frunte cu califul Abu Bakr al-Baghdadi. Bogdanov subliniază faptul că în istorie şi în cărţile religioase califul este atât un lider de stat, cât şi unul spiritual al musulmanilor credincioşi. Aşa că SIIL îşi prea multe atribuţiuni. Este puţin probabil ca astfel de declaraţii să fi fost pe placul teologilor şi personalităţilor religioase cu autoritate, consideră diplomatul rus.

„Este posibil ca apetitul oamenilor care se află în spatele acestui proiect să se întindă şi în afara hotarelor Irakului şi Siriei. Din Levant fac parte istoric teritorii pe care acum se află Libanul, Iordania, Palestina”.

Teritoriul vizat de radicali este mare. Şi este de înţeles ce urmări poate avea un astfel de scenariu. Moscova se pronunţă pentru menţinerea unităţii teritoriale, a independenţei Irakului, Siriei şi altor ţări din regiune. Iar pentru o luptă eficientă împotriva terorismului, în principal împotriva SIIL, este necesară unirea eforturilor, consideră Bogdanov.

„Este nevoie de înţelegere reciprocă între liderii celor trei comunităţi de bază: şiită, sunnită şi kurdă. La acest proces trebuie să contribuie prietenii irakienilor de pe arena internaţională. Rusia menţine legătura cu toţi prietenii noştri irakieni. Sperăm că partenerii occidentali, ţările din Golf, Turcia, noi toţi ne vom uni eforturile pentru a-i ajuta pe irakieni să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea, la fel şi în cazul Siriei”.

Pericolul terorist general zdruncină comunitatea arabă şi regiunea, în ansamblu, şi ameninţă să treacă graniţa Orientului Mijlociu. Potrivit lui Bogdanov, suntem martorii unui adevărat atac al „terorismului internaţional”. Din SIIL şi alte grupări radicale fac parte mii de mercenari străini. Peste un timp, trecând prin şcoala războiului şi terorii, aceşti oameni se vor întoarce în ţările lor de baştină. Şi, cel mai probabil, vor face ceea ce ştiu ei mai bine. MAE rus subliniază seriozitatea pericolului şi consideră că situaţia trebuie examinată la scară largă, la o întâlnire internaţională sub egida ONU.

  •  
    şi distribuie pe