5 august 2014, 12:29

Despre catastrofa aeriană din estul Ucrainei

Despre catastrofa aeriană din estul Ucrainei

Catastrofa aeriană care a implicat un avion de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines s-a produs pe 17 iulie 2014 într-o zonă de conflict armat din estul Ucrainei: în regiunea Donețk, în zona localității Grabovo, situată în apropiere de orașul Torez de la granița cu regiunea Lugansk.

La bordul aparatului de zbor se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Nicio persoană nu a supraviețuit. Autoritățile ucrainene au declarat că de vină pentru tragedie ar fi autoproclamatele republici din estul Ucrainei. Acestea, la rândul lor, au afirmat că nu dispun de mijloace pentru a atinge un avion ce zboară la o asemenea înălțime.

SUA și aliații săi susțin ipoteza că avionul a fost doborât de o rachetă lansată de sistemul Buk, primit de la ruși. Pe 22 iulie, în timpul unui briefing de presă organizat de administrația SUA, reprezentanții serviciilor americane de informații au anunțat că ei presupun că avionul de linie malaezian a fost doborât „din greșeală” de către forțele de autoapărare, care, se pare, l-au confundat cu un avion militar. Tot ei au recunoscut că SUA nu dețin nicio informație cu privire la implicarea directă a autorităților ruse în tragedia aviatică.

În cadrul briefingului de presă nu a fost prezentată nicio informație tehnică prin care să confirme concluzia SUA cu privire la implicarea forțelor de autoapărare în producerea catastrofei aeriene. Serviciile americane de informații și-au formulat concluzia pe baza imaginilor din stelit, datelor interceptate și informațiilor postate pe rețelele de socializare.

Între timp, potrivit datelor Ministerului rus al Apărării, publicate pe 18 iulie, în ziua producerii catastrofei aerine, pe 17 iulie, mijloacele ruse de supraveghere radar au interceptat funcționarea radarului ucrainean Kupol, amplasat la 30 de kilometri sud de Donețk. Capacitățile tehnice ale acestui sistem permit schimbul de informații despre țintele aeriene între bateriile Buk-M1. Potrivit forțelor armate ruse, în ziua prăbușirii avionului, trei sau patru batalioane de aparare aeriană echipate cu sisteme Buk-M1 erau dislocate în apropiere de Donețk.

Pe 21 iulie, șeful Departamentului operativ principal al Statului Major al Armatei Ruse, general locotenent Andrei Kartapolov, a declarat, în cadrul unui briefing, că Ministerul rus al Apărării deține imagini din satelit care dovedesc că unul dintre sistemele Buk ale armatei ucraineane a fost mutat pe teritoriul controlat de forțele de autoapărare.

De asemenea, Kartapolov a anunțat că, pe 17 iulie, în intervalul orar 17.06-17.21, ora Moscovei, deasupra regiunilor de sud-est ale Ucrainei a trecut un aparat experimental american pentru detectarea și urmărirea lansărilor de rachetă. Ora la care s-a prăbușit avionul coincide cu ora la care satelitul SUA supraveghea teritoriul Ucrainei. Prin urmare, americanii au imagini făcute de acest satelit și „cerem să le pună la dispoziția comunității internaționale pentru o examinare detaliată”, a mai spus Kartapolov.

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat că partea rusă a transmis Uniunii Europene toate datele deținute de Ministerul Apărării cu privire la prăbușirea avionului de tip Boeing 777 în estul Ucrainei.

  •  
    şi distribuie pe