29 septembrie 2014, 15:53

Planurile SUA legate de un război în Siria sunt tot mai ample

Planurile SUA legate de un război în Siria sunt tot mai ample

Loviturile aeriene asupra pozițiilor combatanților Statului Islamic de pe teritoriul Irakului și Siriei nu satisfac SUA.

Pentagonul insistă asupra desfășurării unei operațiuni terestre. O serie de țări și-au exprimat disponibilitatea de a susține această inițiativă a Washingtonului. Între timp, multă lume este convinsă că fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU acțiunile militare ale Occidentului în această zonă pot fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial.

O atitudine pozitivă față de opinia Pentagonului are Marea Britanie. Turcia a declarat că este posibilă participarea militarilor ei la operațiunea terestră împotriva Statului Islamic din Irak și Siria. Damascul a dat de înțeles că nu este împotriva luptei coaliției internaționale împotriva combatanților Statului Islamic. Însă, scopurile și mijloacele operațiunii militare pe teritoriul Irakului și Siriei trebuie să fie coordonate cu Consiliul de Securitate al ONU și să corespundă dreptului internațional. Însă, Washingtonul ignoră tocmai această condiție. Ceea ce ne face să ne gândim că paralel cu lupta împotriva terorismului, SUA intenționează să pună în aplicare vechiul proiect de răsturnare a regimului lui Bashar al-Assad, relevă orientalistul Evgheni Satanovski.

„SUA nu au renunțat la ideea răsturnării președintelui Bashar al-Assad și schimbării puterii în Siria. Problema constă în aceea că este imposibil de separat operațiunea terestră împotriva islamiștilor de o lovitură asupra trupelor lui Bashar al-Assad. Nimeni nu poate spune ce ordin dă în această secundă președintele SUA”.

Mulți experți consideră că o dată cu răsturnarea în forță a puterii din Siria, conflictele din Orientul Mijlociu se pot transforma într-un război mondial. Atunci toți vor fi afectați și țările din zonă și cele care se află departe, avertizează Evgheni Satanovski.

„Cel de-al Treilea Război Mondial este un război al civilizațiilor. Războiului Islamului radical împotriva restului grupărilor islamiste din Orientul Mijlociu și concomitent împotriva tuturor celor care nu au nimic comun cu lumea islamică, indiferent cine India, China, Rusia sau resturile creștinismului din Africa. Nu mai vorbesc de Israel, precum și de Europa și SUA. Atacurile teroriste asupra lor se vor înmulți. În acest sens Siria este ultimul bastion. Guvernul sirian atrage asupra sa forțe colosale ale teroriștilor, care în caz contrar ar lovi în alte direcții”.

Oficial, Washingtonul nu a anunțat încă despre planurile de a începe faza terestră a operațiunii împotriva combatanților Statului Islamic. Însă, recent, președintele Barack Obama a recunoscut că amenințarea care pornește de la organizația teroristă Statul Islamic a fost subestimată, iar capacitatea militarilor irakieni de a se opune combatanților a fost supraestimată. De aceea, operațiunea din Irak și Siria va dura nu câteva luni, așa cum s-a anunțat inițial, ci cel puțin trei ani.

  •  
    şi distribuie pe