2 octombrie 2014, 12:55

România, țara lui ”foaie verde”

România, țara lui ”foaie verde”

Odată trecut delirul propagandistic care a cuprins media românească după summitul NATO din Țara Galilor, românii încep să înțeleagă că Traian Băsescu a jucat ca întotdeauna, la cacialma.

Comandamentul tactic propus și obținut de România, pe mâna lui Traian Băsescu, nu are nicio însemnătate din punct de vedere operativ. El este de fapt o adunare sub un singur acoperiș a unui grup de 25-30 de ofițeri NATO cu mânecuțe care mîzgălesc de zor hărți, conținînd planuri de operații inutile .

Cum acest comandament tactic fără trupe ( ca și cele care vor fi înființate în Polonia și în Țările Baltice ), este subordonat altui comandament operativ NATO deja existent în Italia, înțelege și ultimul idealist că nu e vorba despre nicio realizare. Decizia finanțării, construirii și încadrării cu tehnică militară, muniții și soldați, a presupuselor baze militare suplimentare ale NATO în Europa, trebuie să corespundă intereselor americane. Fiind dusă la îndeplinire de USEUCOM-Europa, reprezentatul armatei SUA în teatrele de acțiuni militare europene. Fapt ce l-am dovedit într-un material anterior și pe care, pesemne că nu l-a citit nimeni.

Concluziile summitului NATO din Țara Galilor

Decizia anunțată de Rasmussen la summitul NATO, se potrivește ca nuca în perete cu cea mai recentă declarație a generalului Philip Breedlove, comandantul NATO din Europa : ” Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria”. Și aceasta pentru că românii, ”aliații strategici” ai americanilor n-au habar de decizia Congresului SUA privind planul de restructurare al Pentagonului, prin reducerea semnificativă a cheltuielilor militare anuale în perioada 2012 - 2020.

Decizia promulgată de președintele SUA care urmărește economisirea a 487 de miliarde USD și-a făcut deja efectul din 2012 pînă în prezent, fiind reduse deja efectivele trupelor de uscat americane cu 45.000 de militari și ale infanteriei marine cu 10.000 de militari. Pe cale de consecință, Pentagonul urmărește și retragerea eșalonată a 7.000 de militari americani din Europa pînă în 2020. Prin urmare, forţele terestre americane din în Germania au fost reduse de la trei brigăzi de tancuri și de infanterie la o singură brigadă de infanterie model Stryker, pe TAB-uri ( LAV-25 Stryker, derivate din Piranha III ).

http://www.corectnews.com/scit/stiinta/brigada-stryker-din-armata-sua

Forțele terestre din Italia se rezumă la brigada 173 desant aerian, structurată ca forță de intervenție rapidă.

Generalul-locotenent Donald Campbell, fostul comandant al Corpului III Armată, cea mai mare şi puternică unitate operativă americană, a devenit în 2013 comandantul forțelor terestre americane din Europa ( U.S. Army Europe). El a explicat clar presei misiunea care i-a fost încredințată. Anume să păstreze numai șapte baze militare americane majore în Europa, din cele 12 existente în 2010. Planul de restructurare a condus la închiderea de curînd a cazărmii de la Heidelberg, Germania.

Potrivit aceluiași plan de restructurare, atît garnizoana americană din Mannheim, cît și bazele americane din Schweinfurt și Bamberg vor fi închise și evacuate în 2015. În total, US Eucom nu are în vedere depășirea plafonului actual de 32.000 de militari americani dislocați pe continentul european. Dimpotrivă, numărul lor trebuind să scadă cu 2.000 de militari pînă în 2017. Campbell menționînd că Pentagonul a renunțat totodată și la planul de a construi baze militare în România și Bulgaria, în afara celei de la Deveselu care deservește scutul antibalistic.

Forţele Aeriene americane din Europa au fost și ele reduse la şase escadrile compozite de aviație ( adunînd avioane multirol, de transport, alimentare în aer, cercetare și elicoptere ) : una în Germania, două în Italia şi trei în Marea Britanie). Ca urmare a acestor reduceri bugetare, ultimele 20 de avioane de atac la sol americane A-10 Thunderbolt ale escadrilei 81 Aviație, dislocate la baza aeriană Spangdahlem din Germania, au fost retrase pe continentul american la finalul anului 2013.

Conform planului Pentagonului, în perioada 2014-2017 peste 500 de avioane de luptă ale armatei americane vor fi retrase din înzestrare. Pe listă se află 8 avioane de transport greu C-5 Galaxy,16 C-17 Globemaster III, 30 C-130 Hercules și 16 cistene de alimentare în aer KC-135 Stratotanker, fapt ce diminuează semnificativ capacitatea de dislocare a forței de intervenție rapidă a SUA.

http://rm-cdn.serverhost.ro/wp-content/uploads/2014/03/Forces_Structure.jpg

Parsa pusă la cale de politrucul Anders Fogh Rasmussen la summitului din Țara Galilor este cît se poate de evidentă. Mai ales că NATO nu este singura alianță politico-militară creată de SUA. Am argumentat că în zona Pacificului de vest, SUA a inițiat tratatul ANZUS și diverse alte tratate militare cu statele din vecinătatea Chinei care au devenit azi pentru americani mai importante decît NATO. De aceea SUA intenționează crearea unui dispozitiv aero, maritim şi terestru al Comandamentului militar al zonei Pacific ( USPACOM ), în zona Pacificului de Vest, prin dislocarea de efective suplimentare compuse din 200.000 de militari americani. O parte din acești militari au aparținut pînă de curînd US Eucom.

Pesemne că nimeni n-a citit sau n-a înțeles concluziile articolului meu : ” Așadar declarațiile oficialilor NATO dar mai ales celor americani, referitoare la crearea a cinci noi baze NATO în Europa, sunt simple fabulații. Cei care nu înțeleg în ce direcție merge lumea, se bazează doar pe angajamentele NATO și nu-și crează armate moderne special dedicate apărării propriului teritoriu, vor avea parte curînd de surprize urîte”.

Secretul lui Barack Obama la Summitul NATO din Țara Galilor

Spre deosebire de români, Aleksandr Gruşko, ambasadorul Rusiei la NATO, știe foarte bine toate aceste lucruri. Într-o declarație în care era vizibil că abia se stăpînea să nu izbucnească în râs, Gruşko a spus : "baza militară care se construieşte acum în România este o provocare gravă pentru securitatea Rusiei, Moscova fiind foarte preocupată și cu privire la activităţile NATO în Marea Neagră”. Așa cum am mai spus și iar nu a auzit nimeni, pe 28 August 2014, submarinul diesel-electric Novorossiysk, din clasa Varşavianca ( proiect 636.3/ 877 ) a devenit operațional în cadrul Flotei ruse a Mării Negre. Peste una-două luni, i se va alătura și fratele său Rostov pe Don, urmat de alte patru submarine din aceeași clasă, destinate toate flotei rusești a Mării Negre. Supranumite de NATO ”Găurile Negre”, întrucît nu pot fi detectate, aceste submarine au capacitatea să monitorizeze în secret toate navele americane, franceze sau canadiene trimise în Marea Neagră.

Submarinul Novorossiysk operează în Marea Neagră

Cele mai recente manevre navale desfășurate de NATO în nord-vestul Mării Negre au fost ”Sea Breeze—2014”, la care au participat 12 nave militare ale Ucrainei și ale NATO. Marinarii fregatei canadiene Toronto au asistat pe viu la o probă a fiabilității rachetelor din înzestrare, vechi de 35-40 de ani, lansate de la bordul vînătorului de submarine Ternopil, nava amiral a Ucrainei.

http://youtu.be/KV6DYGorhXQ

Printre navele NATO participante la aplicație s-a aflat și una din cele două fregate românești Type 22, botezate ”patrula păcii” pentru că de 10 ani de cînd au fost achiziționate de la fiare vechi de la britanici, n-au fost încă înarmate. Cum marina militară românească nu e mai brează decît cea ucrainiană, concluzia mea ar fi : foaie verde de dudău, o s-o ducem și mai ...bine.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe