11 octombrie 2014, 16:28

Şi persoanele demne primesc Nobelul, dar numai uneori

Şi persoanele demne primesc Nobelul, dar numai uneori

Săptămâna aceasta au fost decernate Premiile Nobel. Cu fiecare an ce trece, evenimentul devine, însă, tot mai neinteresant.

Mulți vorbesc într-un mod sarcastic despre o politizare a Comitetului Nobel și despre un dictat din partea SUA. Premiul pentru Pace 2014 a fost acordat militantei pentru drepturile omului Malala Yousafzai din Pakistan și activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi. Asta deși, potrivit majorității experților, premiul ar fi trebuit să fie decernat lui Edward Snowden, nominalizat de cel puțin cinci ori la Premiul pentru Pace din acest an, inclusiv de către Parlamentul norvegian. Însă americanii au erecitat o presiune fără precedent asupra Comitetului Nobel pentru a bloca candidatura lui Snowden.

Culmile cinismului a fost atinse în 2009, când Barack Obama a fost recompensat cu Premiul Păcii „pentru eforturile extraordinare de consolidare a diplomației internaționale și a cooperării între popoare”. Toată lumea a pufnit în râs, iar membrii Comitetului Nobel au fost rugați să prezinte acel microscop cu ajutorul căruia au reușit să observe realizările lui liderului american în domeniul promovării păcii.

Pe fondul scăderii prestigiului Premiului Nobel pentru Pace, analistul politic Valeri Ostrovski admite o posibilă politizare la până la absurd. „Premiul Nobel a fost decernat și organizației cu numele Uniunea Europeană, ceea ce a stârnit ceva râsete. Cred că de acum încolo ne putem aștepta la orice, inclusiv l-a acordarea Premiului pentru Pace „Maidan-ului kievean””.

În opinia redactorul-șef adjunct al revistei Știință și viață, Dmitri Zâkov, de multe ori par a fi ambigue și decernările Premiul Nobel pentru știință. „Americanii sunt corifei în domeniul publicitățiii și PR-ului. Ei își promovează cu pricepere realizările. Cu toate acestea, apar deseori situații de genul LED-urilor cu lumină albastră: ele au fost dezvoltate de japonezi, dar au contribuit la această realizare și americanii. Reiese că este meritul americanilor. Dacă măcar un american participă la vreun proiect, PR-ul american prezintă totul ca fiind o invenție, o realizare a SUA”.

Notă: Lev Tolstoi considera că este indecent ca un artist sau un om de știință să fie recompensat cu distincții sau premii bănești. De exemplu, el a refuzat să primească Premiul Nobel. Aflând că Academia de Științe a Rusiei l-a propus în 1906 drept candidat în domeniul literaturii, Lev Tolstoi a trimis o scrisoare în care a cerut recuzarea sa. Potrivit lui Tolstoi, „dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, mi-ar fi fost foarte neplăcut să refuz”. Rugămintea i-a fost îndeplinită și premiul a fost acordat poetului italian Giosuè Carducci, care astăzi este cunoscut doar criticilor literari.

  •  
    şi distribuie pe