15 octombrie 2014, 22:49

Astăzi, 15 octombrie 2014, se împlinesc 200 de ani de nașterea marelui poet rus Mihail Lermontov.

Este puțin probabil ca în Rusia să nu existe măcar un scriitor sau un poet care să nu fi fost influențat de talentul lui Lermontov. Mulți cercetători și critici literari cred că geniul lui Lermontov este comparabil cu geniul lui Pușkin, iar uneori chiar superior lui.

Această zi este marcată pe întreg teritoriul Rusiei printr-o serie de evenimente. Lermontov a călătorit foarte mult, de aceea multe orașe pe care le-a vizitat organizează expoziții, cenacluri, seri de lectură și chiar baluri costumate.

Teatrul Bolșoi din Moscova va marca evenimentul printr-un concert de gală, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, directorul Centrului Național Lermontov din Serednikovo și rudă a poetului.

„Concertul de gală de la Teatrul Bolșoi este doar unul dintre evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Lermontov. Asta pentru că 2014 a fost declarat Anul Culturii în Rusia, iar 2015 – Anul Literaturii”.

Iar Biblioteca prezidențială din Moscova oferă acces la documente rare legate de viața lui Lermontov, inclusiv desene realizate de marele pictor.

O scurtă biografie

Mihail Lermontov s-a născut în 1814, la Moscova, într-o familie de militari. Copilăria și-a petrecut-o alături de familie, apoi a urmat cursurile pensionului universității din Moscova. Acolo a scris primele sale poezii. Ulterior, Mihail Lermontov a fost admis la Universitatea din Moscova, iar apoi a absolvit școala militară din Sankt-Petersburg.

Lermontov și-a început cariera militară în Unitatea de husari. În scurt timp, însă, pentru poezia (Moartea poetului) scrisă după moartea lui Aleksandr Pușkin, Lermontov este arestat și exilat în Caucaz.

În timpul exilului caucazian, Lermontov desfășoară o prodigioasă activitate de creație. Mai mult, poetul se apucă de pictură. Acolo au fost scrise celebrele MȚîri și Demonul.

În scurt timp, Lermontov este eliberat și revine la Sankt-Petersburg. Publică o mulțime de creații și devine cunoscut în Rusia.

Totuși această perioadă nu durează mult. Pentru un duel, este din nou exilat în Caucaz, unde a participat la acțiuni militare.

În timp ce se întorcea din exil, Lermontov moare: își pierde viața într-un duel. Avea doar 27 de ani. Motivul duelului nu este neclar nici pentru cercetători.

  •  
    şi distribuie pe