19 octombrie 2014, 12:22

Tactica SUA în Irak și Siria nu s-a justificat

Tactica SUA în Irak și Siria nu s-a justificat

Combatanții Statului Islamic au plasat un nou video pe internet cu ostaticul britanic John Cantley, care în numele jihadiștilor a declarat că ei sunt dispuși să declanșeze un război mondial amplu.

Această declarație video a devenit un nou răspuns la loviturile aeriene, pe care coaliția internațională în frunte cu Pentagonul, le aplică asupra pozițiilor combatanților Statului Islamic de pe teritoriul Irakului și Siriei. Între timp, militarii recunosc că fără o operațiune terestră Statul Islamic nu va putea fi învins. În legătură cu aceasta, Washingtonul intenționează să aplice una din tacticile preferate – să nu trimită armata proprie, ci să instruiască și să înarmeze forțele armate locale din zona conflictului militar. Pentru aceasta, președintele Obama a decis să înarmeze așa numita opoziție moderată siriană, care are drept scop răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad. Conducerea americană nu a dat atenție rapoartelor CIA referitoare la faptul că înainte acțiunile similare nu au avut succes.

Între timp, practic toate tentativele SUA de a obține interese politice externe proprii cu ajutorul luptătorilor locali nu au avut succes. Ele au eșuat în Cuba, Nicaragua, Angola, Somalia, a declarat expertul rus Ajdar Kurtov de la Institutul pentru Studii Strategice.

„În ultimii 50 de ani, SUA preferă să lupte nu cu prețul propriilor soldați, ci cu mâinile altora. Ele nu se feresc să apeleze la radicalii islamiști, la criminali, organizații teroriste de dreapta, numai pentru ca ele să ajute SUA să atingă scopurile lor geopolitice. Deseori apar situații când armele predate radicalilor, mijloacele financiare și sprijinul politic nu duc la rezultatele pe care le-au așteptat americanii. Combatanții armați ies de sub controlul Washingtonului și chiar folosesc aceste arme împotriva americanilor și a aliaților lor”.

În legătură cu aceasta, Rusia cere insistent comunității mondiale să renunțe la standardele duble și să nu-i împartă pe teroriști în ai „noștri” și „străini”. Între altele, Rusia luptă de mult și consecvent împotriva terorismului și acordă altor țări ajutor în fața amenințării teroriste, inclusiv un ajutor semnificativ Siriei, Irakului și altor țări din regiune în consolidarea capacității lor de luptă. Rusia va continua aceste eforturi, însă nu se va implica în nici un fel de „coaliții” fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU și cu încălcarea dreptului internațional, a subliniat Ministerul rus de Externe.

  •  
    şi distribuie pe