26 octombrie 2014, 11:08

Mărturii ale unui italian din Donbass

După cum a anunţat recent organizaţia Human Rights Watch, armata ucraineană a folosit bombe cu dispersie în timpul atacurilor asupra cartierelor din oraşul Doneţk, încălcând, astfel, normele internaţionale de război. Media occidentală trece sub tăcere această informaţie.

De aceea, este foarte important să vezi cu ochii tăi ce se întâmplă. Antropologul Eliseo Bertolasi, martor la evenimentele din Ucraina, s-a întors recent în Italia din călătoria făcută în Donbass.

Vocea Rusiei: Aţi fost în Ucraina, aţi văzut totul cu ochii dvs. Ce ne puteţi spune?

Eliseo Bertolasi: Am văzut acolo război civil. Război cu bombardamente, ciocniri între soldaţi, schimburi de focuri permanente. Este un război în adevăratul sens al cuvântului.

Vocea Rusiei: Cine în cine trage?

Eliseo Bertolasi: Oamenii cu care am discutat mi-au arătat casele bombardate dinspre vest, unde se află poziţiile armatei ucrainene. Bombele au zburat de acolo, direcţia loviturilor fiind clară. Oamenii mi-au cerut să acord atenţie acestui lucru pentru a înţelege cum stau lucrurile în realitate. Se vehiculează mitul că „separatiştii” se bombardează singuri pentru ca apoi să dea vina pe Guvernul kievean. Aşa ceva nu este adevărat.

Vocea Rusiei: Cine luptă?

Eliseo Bertolasi: De o parte, armata ucraineană, de cealaltă parte, forţele de autoapărare, dintre care mulţi mi-au povestit că au fost înainte minieri. Dar au luat arma în mână pentru a apăra ceea ce ei consideră că este patria lor, identitatea lor. Printre ei se află oameni de diferite vârste, între 20 şi 60 de ani, şi nu doar din Donbass, ci şi din alte regiuni ale Ucrainei. Am vorbit cu câteva persoane din Kiev, care au mers acolo ca să înţeleagă ce se întâmplă în realitate în Donbass. Şi au rămas să lupte de partea forţelor de autoapărare.

Vocea Rusiei: Aţi văzut acolo trupe ruseşti?

Eliseo Bertolasi: Nu am văzut nicăieri, la nicio poziţie a forţelor de autoapărare la care am fost, militari ruşi, adică militari din armata rusă, nu vorbesc în cazul dat de voluntari. Vreau să subliniez în mod deosebit: există voluntari din diferite zone ale Rusiei, dar aceasta este alegerea lor.

Vocea Rusiei: Cum au reacţionat forţele de autoapărare şi localnicii când v-au văzut că aţi mers să vedeţi cu proprii ochi evenimentele tragice din Donbass?

Eliseo Bertolasi: Forţele de autoapărare au încercat din răsputeri să mă apere, uneori riscându-şi vieţile. M-au rugat să le iau interviu ca să-mi vorbească despre ei. Am văzut acolo şi multe femei care au mers să lupte. Multe dintre ele şi-au părăsit casele, lăsând bilete că au plecat la Moscova, nu în Donbass, pentru a nu-i îngrijora pe cei dragi.

Vocea Rusiei: De ce aţi decis să vizitaţi acele locuri?

Eliseo Bertolasi: În prezent, în Occident se vorbeşte puţin despre aceste evenimente. Eu vreau să văd cu proprii ochi ce se întâmplă de fapt. Vreau adevărul. Aş vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai repede. Războiul înseamnă distrugere. Este un impas fără sfârşit, ce presupune suferinţe uriaşe. Dar se pare că, în viitorul apropiat, acest război nu va lua sfârşit.

  •  
    şi distribuie pe