8 noiembrie 2014, 14:04

Moscova, „asediată” de mamuți

Moscova, „asediată” de mamuți

Mamuți pot fi întâlniți peste tot - la intrarea în Casa Centrală a Pictorilor și chiar pe holurile instituției. Ai senzația că aceste animale au asediat Moscova.

În cadrul Festivalului Societății geografice ruse, vizitatorii pot să vadă aceste animale, să facă o excursie vituală prin rezervațiile Rusiei, să afle mai multe despre stilul de viață, cultura și bucătăria popoarelor din Rusia.

Iuka este un mamut descoperit în 2010 în Iakutia. Puiul de mamut este remarcabil de bine păstrat datorită permafrostului. Descoperirea este unică în felul ei, și asta pentru că oamenii de știință au intrat în posesia creierului animalului. Acesta a fost extras din craniu și conservat.

Mamutul lânos a murit acum 39.000 ani la vârsta de șase ani. În schimb scheletul fratelui său, prezentat în cadrul expoziției, arată impresionant: are o greutate de aproape 400 kilograme, iar un dinte cântărește opt kilograme, a declarat, pentru Vocea Rusiei, Konstantin Protodiakonov, ghid la Muzeul Mamutului din Iakutia.

„La fel ca și în cazul elefanților moderni, toți dinții acestui mamut, crescuți orizontal, s-au schimbat de șase ori. Este un animal erbivor, de aceea avea dinții adaptați pentru mestecarea alimentelor vegetale. Ultimul dinte, al șaselea, erupea la vârsta de 75 de ani și nu se mai schimba. Aceasta era și durata maximă de viață pentru un mamut”.

Și pentru că mamuți vii nu mai există, specialiștii luptă pentru viața tigrilor și leoparzilor din Extremul Orient al Rusiei. Populația de leoparzi, de exemplu, numără peste 50 de indivizi, fiind cea mai rară felină din lume.

Grație eforturilor angajaților Parcului Național „Țara Leoparzilor, numărul acestora a crescut. Fiecărui leopard i s-a emis un pașaport, iar cu ajutorul camerelor de supraveghere video montate pe teritoriul parcului poate fi urmărit procesul de migrație a acestor animale, spune Elena Salmanov, director adjunct al Parcului Național „Țara Leoparzilor".

„Teritoriul parcului se învecinează cu China și Coreea de Nord. Odată cu creșterea numărului acestor animale în Rusia, ele au început să migreze către zone din țara noastră, cât și către cele din străinătate. Iar pentru noi este foarte important să știm ce se întâmplă cu aceste feline. De aceea, cele două teritorii limitrofe cu Rusia au semnat un acord privind schimbul de date obține prin intermediul acestor camere de supraveghere video. În viitorul apropiat urmează să obținem date din partea Chinei și să aflăm câți leoparzi trăiesc acum în China: câți au traversat granița, câți au revenit, câți traversează permanent frontiera”.

La Festivalul Societății geografice ruse este reprezentată și lumea subacvatică. De exemplu, vizitatorii pot face o excursie virtuală pe fundul Lacului Baikal - cel mai mare și cel mai adânc lac din lume. De asemenea, este organizată o expoziție care cuprinde aur ale vechilor nomazi- sciți, descoperit în timpul săpăturilor din Krasnoiarsk.

Mai mult, vizitatorii pot gusta din bucatele popoarelor din nordul Rusiei. De xemeplu, ei au ocazia să bea ceai într-o iurtă din Buriatia. Într-un cuvânt, să descopere Rusia.

  •  
    şi distribuie pe