10 noiembrie 2014, 16:00

Astăzi, 10 noiembrie, pe piața mass-media mondială și-a început activitatea grupul multimedia Sputnik, cel mai mare brand în domeniul informațiilor, cu birouri moderne în zeci de țări. Fiecare redacție va avea propriul site și va emite din studiourile locale.

Sputnik va realiza programe în 30 de limbi cu un volum zilnic de emisie în 130 de orașe din lume ce va depăși 800 de ore în 2015. Proiectul multimedia Sputnik se adresează unui auditoriu de câteva miliarde de oameni care au obosit de propaganda obsedantă despre lumea unipolară și care au nevoie să audă voci care exprimă puncte de vedere alternative. Site-ul oficial este www.sputniknews.com.

Un Sputnik pentru întreaga lume

Sputnik prezintă o imagine completă a lumii și o diversitate de opinii. Sputnik spune lucruri pe care alții le trec sub tacere.

„Există țări care își impun voința atât Occidentului, cât și Orientului. Orice intervenție a lor duce la vărsare de sânge, război civil, revoluții colorate și chiar la dezmembrarea țărilor. Irak, Libia, Georgia, Ucraina, Siria ... Rusia propune un model al lumii în favoarea omenirii. Noi pledăm pentru o lume multicoloră, multiformă, și noi avem mulți aliați în acest sens. Tocmai din acest considerent grupul nostru media lansează un nou brand mondial - Sputnik”, subliniază directorul general al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya (Rusia Astăzi), Dmitri Kiseliov.

Sputnik va prezinta o lume multipolară, în care fiecare țară își are propriile sale interese naționale, propria sa cultură, propria sa istorie, propriile sale tradiții. „Într-o astfel de lume Japonia este japoneză, Turcia este turcă, China - chineză, Rusia – rusească în concepția civilizației noastre multiculturale. Nu cerem nimănui să trăiască după modul de viață rusesc. Considerăm că fiecare are dreptul la propriul mod de viață. Fundamentul acestei lumi este dreptul internațional”, a menționat Dmitri Kiseliov.  

Potrivit lui, „actuala reorganizare a ordinii mondiale este în favoarea noastră, în favoarea omenirii. Pentru țările în care va emite Sputnik noi nu suntem o mass-media de opoziție, ci menținem relații bune cu toți”.

Conceptul Sputnik

Sputnik este orientat către publicul din străinătate. „Dacă până acum redacțiile pentru străinătate își aveau sediile la Moscova, de acum încolo majoritatea programelor radio și site-urilor vor fi realizate de birorurile locale”, a spus Dmitri Kiseliov.

„E absolut evident că nu este productiv să difuzezi emisiuni în limbi străine din Moscova și, în același timp, să câștigi cât mai mulți ascultători. Oamenii care lucrează în redacțiile de la Moscova, spre deosebire de cei din teritoriu, nu cunosc atât de bine realitățile locale, nu pot să invite în studio newsmakeri și experți locali”, este de părere redactorul-șef al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya, Margarita Simonian.

Resursele multimedia

Sputnik este un furnizor alternativ de știri și, totodată, un radiodifuzor. În fiecare țară, Sputnik este un centru multimedia format dintr-un post de radio pentru publicul local, un site, o agenție de știri cu un conținut exclusiv și un centru de presă.

„Centrul multimedia va realiza și diverse alte proiecte. De exemplu, emisiuni informativ-umoristice, talk-show-uri politice, transmisiuni în direct, discuții în direct cu experții mondiali, sondaje de opinie pe paginile web ale Sputnik. Este important ca acest conținut unic să fie accesibil populației locale”, afirmă Margarita Simonian.

Emisiunile radio vor fi difuzate în bandă FM, în format digital DAB/DAB+ (Digital Radio), HD-Radio, de asemenea vor fi disponibile pe telefoanele mobile și pe Internet. Timpul de emisie urmează să crească, treptat, pe parcursului unui an, astfel încât, într-un viitor apropiat, să ajungă să emită 24 de ore din 24.

„Multe țări au venit cu propunerea de a retransmite programele Sputnik pe frecvențele FM ale posturilor de radio locale. Aceste țări și-au manifestat interesul față de noul conținut de pe piata mass-media și, din proprie inițiativă, vor difuza programele noastre. Odată cu apariția unui nou brand și îmbunătățirea calității programelor, sperăm că rețeaua regională Sputnik se va extinde în mai multe țări”, a spus redactorul-șef Margarita Simonian.

În țările în care va emite Sputnik, paginile web vor fi actualizate non-stop, iar cele mai importante evenimente vor fi transmise în direct pe rețelele sociale.

Sub marca Sputnik au fost deja lansate feed-uri în limbile engleză, spaniolă și arabă, iar la sfârșitul acestui an va fi lansat și un flux de știri în limba chineză. Feed-urile sunt răspândinte prin abonament, fiind orientate către mass-media, oameni de afaceri, experți, instituții guvernamentale. Pentru a asigura un flux continuu de știri, birourile de la Washington, Cairo, Beijing și Montevideo lucrează în regim 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână.

Departamentul foto din cadrul grupului multimedia Sputnik reunește o rețea mondială de fotoreporteri. Conținutul fotografic va fi stocat într-o singură bază de date pentru a asigura un schimb rapid de informații între birourile regionale.

Auditoriul Sputnik

„Auditoriul Sputnik este format din miliarde de oameni din întreaga lume, care, cred eu, sunt iritați și obosiți de propaganda obsedantă promovată de ziarele, de posturile de radio și televiziune din multe țări, propagandă care seamănă discordie, care calcă în picioare dreptul internațional și bunul simț, denaturează faptele. Oamenii caută surse alternative de informație. Iar oferta noastră este Sputnik care va emite în toată lumea. Există cerere”, spune Dmitri Kiseliov.

Difuzare

Conținutul multimedia Sputnik va fi accesibil în limbile rusă, abhază, arabă, armeană, azeră, chineză, dari, estonă, finlandeză, franceză, georgiană, hindi, japoneză, kazahă, kârgâză, kurdă, letonă, paștună, poloneză, portugheză, română, sârbă, tadjică, tătaro-crimeeană, turcă, ucraineană.

Emisie Sputnik

Echipele birourilor centrului multimedia Sputnik - Londra, Washington, Berlin, Beijing, Paris, Helsinki, New Delhi, Cairo, Montevideo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Istanbul, Belgrad, Minsk, Kiev, Chișinău, Tbilisi,Tașkent, Astana, Bișkek, Dușanbe, Suhumi, Țhinvali, Erevan, Baku – vor fi formate din 30-100 de persoane (în principal profesioniști locali).

Sputnik - standard de calitate

Sputnik înseamnă un nou standard de calitate a mass-media în țările în care va emite. „Este un mijloc de informare în masă foarte modern și relevant, diferit de alte mass-media, în primul rând prin modul de alegere a temelor, de abordare și de percepție a lumii”, a spus Margarita Simonian.

  •  
    şi distribuie pe