12 noiembrie 2014, 15:14

Patinaj artistic: sânge şi lacrimi

Patinaj artistic: sânge şi lacrimi

Etapa Marelui Premiu de patinaj artistic din China a fost cu adevărat dramatică: sânge de campioni, lacrimi ale eroilor Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, jertfire de sine, noi staruri şi … un scandal. Dar să le luăm pe rând.

Rusia a fost reprezentată la etapa Marelui Premiu de la Shanghai de două patinatoare – Elizaveta Tuktamâşeva şi campioana JO de la Soci pe echipe la feminin Iulia Lipniţkaia. Lipniţkaia a fost nevoită să cedeze primul loc Elizavetei Tuktamâşeva. Performanţa Iuliei Lipniţkaia în programul liber din cadrul competiţiei a fost marcată de mai multe greşeli grave şi, astfel, s-a clasat pe locul doi.

Eşecul Iuliei a produs la Shanghai o mai mare impresie decât victoria Elizavetei. Putem spune că a provocat chiar şi un scandal: Lipniţkaia nu s-a prezentat la ceremonia de decernare a medaliilor. Presa s-a năpustit imediat asupra tinerei patinatoare pe care au criticat-o fără menajamente, acuzând-o de lipsă de respect faţă de competiţie şi că, după Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, suferă de „boala vedetismului”. Pentru neprezentarea la ceremonia de decernare a medaliilor, Uniunea Internaţională de Patinaj a decis să nu-i acorde rusoaicei întreaga sumă aferentă premiului.

S-a dovedit că sportiva s-a emoţionat prea tare, a confundat ora la care urma să aibă loc ceremonia şi ... nu s-a trezit la timp. Pentru gestul său, Iulia Lipniţakaia şi-a cerut scuze. „Acest lucru i se poate întâmpla oricui. Însă consecinţele s-au dovedit a fi mult mai grave. Toţi s-au gândit că nu m-am prezentat „în mod special” la ceremonie, ceea ce nu este adevărat. Repet, nu am făcut acest lucru în mod intenţionat”, a declarat Iulia Lipniţkaia, citată de site-ul oficial Federaţia de Patinaj din Rusia.

Accidente s-au produs şi în proba masculină la individual. Câştigătorul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, Yuzuru Hanyu, campion mondial la patinaj artistic din Japonia, s-a ciocnit violent, în timpul încălzirii, de reprezentantul ţării gazdă, Yan Han. Hanyu aproape că şi-a spart capul, aşa că pe gheaţă au rămas urme de sânge, motiv din care programul de antrenament a fost oprit. După ce au primit primul ajutor, ambii patinatori au intrat pe gheaţă. În cele din urmă, aurul a fost câştigat de patinatorul rus Maksim Kovtun, iar lui Yuzuru Hanyu i-a revenit medalia de argint.

Acum, cei mai buni patinatori din lume se îndreaptă spre Moscova, unde cea mai mare atenţie va fi acordată probelor feminine. Apropo, patinatoarele din Rusia se clasează pe primele locuri pentru a treia oară consecutiv în cadrul etapelor de Grand Prix. În prima etapă, la Chicago, aurul şi argintul la feminin individual au revenit rusoaicelor Elena Radionova şi Elizaveta Tuktamâşeva. Apoi, etapa din Canada, desfăşurată la începutul lunii noiembrie, a fost câştigată din nou de reprezentanta Rusiei - Anna Pogorilaia, în vârstă de 16 ani.

  •  
    şi distribuie pe