23 noiembrie 2014, 12:58

Fotbalul, victima jurnaliştilor şi a relaţiilor sociale

Fotbalul, victima jurnaliştilor şi a relaţiilor sociale

În Europa au loc meciurile de calificare pentru Campionatul European de Fotbal din 2016. Echipele naţionale au avut deja 3-4 meciuri în grupele lor.

După cum se întâmplă adesea, meciurile nu s-au desfăşurat fără incidente între microbişti. Cele mai multe incident în lumea sportului au loc tocmai în fotbal. Mai multe detalii ne oferă Helmut Spahn, directorul general al Centrului Internaţional de Securitate Sportivă (ICSS).

Helmut Spahn: Acest lucru se întâmplă, în principal, pentru că lumea s-a schimbat foarte mult. Cu 7-8 ani în urmă, media socială era mai puţin dezvoltată. În prezent, ştirile se răspândesc foarte rapid şi într-o cantitate mare. De fotbal sunt interesaţi mult mai mulţi oameni, comparativ cu alte discipline sportive. Fiecare se consideră jurnalist şi îşi expune poziţia lui faţă de ce a văzut. Sarcina noastră este ca împreună cu prietenii ruşi să analizăm corect această situaţie. De exemplu, câte meciuri au loc în ţară, câţi suporteri vin pe stadion şi câte incidente au loc.

Vocea Rusiei: Ce părere aveţi despre radicalizarea microbiştilor în lume, îndeosebi după principii de rasă?

Helmut Spahn: Cred că diferite grupuri pur şi simplu se folosesc de fotbal pentru a se băga în seamă sau pentru a-şi realiza ambiţiile. Fotbalul devine adesea o victimă. Asupra acestei probleme trebuie să se lucreze. Pe un stadion, unde intră în jur de 50 de mii de persoane, nu pot fi folosite măsuri de protecţie ca pe aeroport, de exemplu. Trebuie să se discute cu oamenii, infractorii să fie izolaţi de adevăraţii microbişti.

Vocea Rusiei: Peste trei ani şi jumătate, în Rusia se va desfăşura Campionatul Mondial de Fotbal. Este greu şi să ne imaginăm că o mulţime de suporteri agresivi vor veni în ţara noastră.

Helmut Spahn: Cred că aici lucrurile stau puţin altfel. În anul 2008, în timpul desfăşurării finalei Ligii Campionilor, pe pământul rusesc s-au întâlnit două echipe engleze. Jucătorilor şi microbiştilor nu li s-au cerut vize şi nu s-a întâmplat nimic grav. Organizarea a fost foarte bună. Cred că şi în 2018 totul va fi bine. Deşi nu putem exclude că vor avea loc ciocniri între grupuri de microbişti. Important este cum se va reacţiona la ele. La noi, în timpul CE din 2006, la Koln au avut loc ciocniri, cu participarea suporterilor polonezi. Fireşte, dacă se va relata despre aceste incidente peste o săptămână şi atunci în mintea oamenilor se formează o anumită imagine. Dar media poate pur şi simplu menţiona acest incident şi mai departe poate relata despre fotbal. Însă media, din contră, creează o platformă pentru aceşti pseudo-suporteri, care au nevoie de auto-reclamă. Dacă despre aceşti huligani media şi reţelele sociale nu ar vorbi atât de mult, ei nu ar primi atenţia pe care şi-o doresc.

  •  
    şi distribuie pe