5 decembrie 2014, 12:59

Proteză unicat de disc intervertebral, dezvoltată în Siberia

Proteză unicat de disc intervertebral, dezvoltată în Siberia

Oameni de ştiinţă din Siberia au creat proteze de disc intervertebral fără analog în lume. Prin eforturile comune ale specialiştilor de la Universitatea din Tomsk şi de la Institutul de Fizică şi Studiul Materialelor s-a reuşit elaborarea unui material deosebit, datorită căruia implantul creşte în os şi nu este respins de organismul omului.

În prezent, în medicină se folosesc, în principal, proteze metalice, care nu se potrivesc prea bine organismului uman. Adesea apar complicaţii, procese inflamatorii, care necesită tratamente suplimentare şi noi operaţii. Invenţia rusească va reuşi să evite toate aceste neplăceri, a declarat pentru Vocea Rusiei Ales Buiakov, unul dintre autorii protezei.

„Noutatea constă în faptul că este o proteză din ceramică, care după structura sa este identică cu ţesutul osos. Are o structură poroasă şi factori de creştere, care îmbunătăţesc regenerarea ţesutului osos în timpul vindecării sale. Datorită faptului că este apropiat ca structură osului, proteza nu provoacă complicaţii postoperatorii, infecţii, prin urmare nu sunt necesare operaţii suplimentare de extragere a implantului sau de înlocuire a lui”.

Potrivit dezvoltatorilor, protezele sunt acoperite cu substanţe medicamentoase speciale, care uşurează integrarea lor în organism. Experienţele desfăşurate împreună cu colegii din Grecia au dovedit eficienţa noii tehnologii. În momentul de faţă, au fost create prototipurile protezelor. Pentru a se convinge definitiv de proprietăţile sale excepţionale, ele trebuie testate pe animale. Deocamdată au avut succes testele de laborator pe celule vii. „Este vorba despre celule din care se formează oasele umane”, a menţionat specialistul.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu pot să spună cu exactitate când vor ajunge protezele la pacienţi. „Toate testele necesare se vor încheia în viitorul apropiat”, a declarat Ales Buiakov, menţionând că proteza a fost deja brevetată.

  •  
    şi distribuie pe