8 decembrie 2014, 14:17

Oprirea South Stream este o pierdere pentru toată lumea

Oprirea South Stream este o pierdere pentru toată lumea

Compania rusească Gazprom a confirmat că renunță definitiv la proiectul South Stream.

Cercurile de afaceri europene estimează pierderile, iar Bruxellesul încearcă să înțeleagă realitatea schimbată.

Declarația privind faptul că Rusia renunță la South Stream a fost făcută de președintele Vladimir Putin în timpul vizitei la Ankara. Potrivit lui, punerea în aplicare a proiectului este imposibilă din cauza poziției neconstructive a UE. În același timp, pentru satisfacerea necesităților Turciei, Rusia va construi un nou sistem de conducte de gaz, care nu face obiectul așa-numitului al treilea pachet energetic, impus de europeni Gazprom în calitate de cerință pentru cooperare. Iată opinia președintelui Gazprom, Aleksei Miller.

„Decizia a fost dictată de faptul că punerea în aplicare a proiectului în condițiile blocării este imposibilă în principiu. Pe 17 aprilie 2014, Parlamentul European a adoptat rezoluția privind interzicerea South Stream. În iunie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare Bulgariei. Ea poate fi tratată, între altele și ca o pedeapsă pentru cooperarea cu Rusia”.

Pe 9 decembrie este planificată întâlnirea la nivel de miniștrii a reprezentanților Comisiei Europene și a țărilor UE, care participă la proiectul South Stream. Europenii încearcă să înțeleagă cum vor asigura existența electoratului lor în noile condiții. Europa de Est critică Bruxellesul pentru încăpățânare. Însă, de exemplu Bulgaria nu s-a grăbit să dea permisiunea pentru lucrările de construire a conductei subacvatice. Probabil că ea a făcut acest lucru uitându-se la Comisia Europeană, însă pierderile provocate de ruperea contractului, Bulgaria le va suporta singură, a relevat Aleksei Miller.

„Dacă ne vom referi la Bulgaria, închiderea South Stream este pentru ea o situație dificilă. În economia bulgară nu se vor investi peste 3 miliarde de euro. Nu vor fi create peste 6 mii de locuri de muncă. Și Bulgaria pierde statutul de țară de tranzit. În prezent, via Bulgaria trec în tranzit 18 miliarde de metri cubi de gaze în direcția Turciei, Macedoniei și Greciei. După punerea în aplicare a proiectului conductei de gaze subacvatice via Turcia, toate aceste volume vor ocoli Bulgaria”.

Solidaritatea opiniei experților este următoarea: lichidarea South Stream aduce riscuri mari pentru Europa în ce privește asigurarea în viitor cu gaze. Fără a mai vorbi despre faptul că Ankara oferă posibilități absolut noi pentru presiuni asupra Bruxellesului, a relatat Aleksei Miller.

„Turcia devine o mare țară de tranzit. Via teritoriul ei vor trece peste 50 de miliarde de metri cubi de gaze rusești. Acest lucru crește statutul geopolitic al Ankarei în zonă”.

Obligând Rusia să renunțe la conducta de gaz South Stream, UE a creat o mare problemă. Oprirea acestui proiect este o pierdere pentru toți.

  •  
    şi distribuie pe