9 decembrie 2014, 16:25

Europa încearcă să minimalizeze pierderile de pe urma închiderii proiectului South Stream

Europa încearcă să minimalizeze pierderile de pe urma închiderii proiectului South Stream

După închiderea senzaţională a proiectului South Stream, Europa încearcă să convingă Turcia să păstreze distanţa cu Rusia.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a sosit la Ankara. Formal, subiectul principal al discuţiilor urma să fie evaluarea negocierilor despre aderarea Turciei la UE, lansate în 2005, de asemenea, cooperarea bilaterală.

Potrivit informaţiilor neoficiale, Bruxelles-ul caută să obţină sprijinul Ankarei în relaţiile cu Rusia. Mogherini speră să primească o explicaţie în privinţa schimbării proiectelor ruseşti legate de tranzitul gazului, după ce Moscova a renunţat la South Stream.

Declaraţia cu privire la închiderea proiectului a fost făcută de preşedintele Vladimir Putin după negocierile ruso-turce la nivel înalt. La rândul său, şeful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că UE este responsabilă de acest lucru şi a presupus că, prin blocarea proiectului, ceea ce a obţinut Europa a fost consolidarea rolului geopolitic al Ankarei.

„UE, Comisia Europeană au dăruit Turciei supapa de gaz. Turcia devine una din cele mai mari ţări de tranzit, prin Turcia vor trece peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, ceea ce reprezintă, fără îndoială, sporirea rolului geopolitic al Turciei în regiune. Practic, Turcia devine un centru de distribuţie în sudul Europei la fel ca şi Germania în nordul ei”.

Turcia a propus de nenumărate ori Moscovei să folosească teritoriul său drept punct de pornire pentru livrările de gaz rusesc către Europa. Circumstanţele actuale avantajează interesele ei naţionale. În schimb, multe state europene s-au pomenit în mod neaşteptat în faţa unui viitor deficit de hidrocarburi şi, ca urmare, în faţa unei ameninţări la adresa securităţii energetice.

Statele europene adresează funcţionarilor de la Bruxelles întrebarea, cum să înţeleagă toate acestea? Potrivit unor informaţii, accelerarea lucrărilor de construire a unei infrastructuri intra-europene de gaz va fi una din activităţile prioritare ale Comisiei Europene. Aceste conducte de gaz trebuie să lege ţările din sudul UE cu cele din centrul şi vestul uniunii pentru crearea unei pieţe comune de gaz şi asigurarea pompării gazului în diferite direcţii, în funcţie de necesităţile diferitelor regiuni ale Europei.

În acelaşi timp, Bruxelles-ul refuză în mod cert să compenseze pierderile financiare suferite de participanţii europeni la proiectul South Stream în urma închiderii proiectului. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul, practic, îi lasă să se confrunte singuri cu problemele lor.

  •  
    şi distribuie pe