10 decembrie 2014, 16:40

SUA au recunoscut faptul torturilor în închisori

SUA au recunoscut faptul torturilor în închisori

În închisorile secrete ale CIA, amplasate în diferite colțuri ale lumii sunt torturați deținuții.

Acest lucru a fost recunoscut de Senatul SUA. După 5 ani de studiere a milioane de documente, comitetul Senatului SUA pentru contrainformații a prezentat un raport referitor la metodele agenților CIA și a eficienței lor. Însă, principala parte a raportului a rămas clasificată.

Din 6 mii de pagini au fost publicate doar 500. Însă și ele au fost de ajuns pentru a prezenta imaginea teribilă a brutalității și fărădelegilor, care au domnit în închisorile CIA. Deținuții erau privați de somn, erau închiși de vii în sicrie, s-au imitat execuțiile – fantezia dură a agenților CIA nu a cunoscut limite. Activitatea agenților americani nu a fost limitată de lege, au fost torturați deținuții și din închisorile aflate în afara SUA, a subliniat șeful departamentului organizațiilor internaționale și a proceselor mondiale de la Universitatea din Moscova, Andrei Sidorov.

„Conform legislației SUA, persoanele care au practicat astfel de activități pe teritoriul SUA, trebuiau să fie trase la răspundere. Câți americani ar fi fost de acord cu așa ceva? Foarte puțini. De aceea, CIA a scos toate acestea în afara SUA”.

Din anul 2001 în SUA fost lansat programul „închisorilor secrete”. Persoanele suspectate de terorism din diferite țări au fost arestate și trimise în instituții speciale. De la ele s-a încercat să se obțină informații. Au fost torturați chiar și deținuții, care au acceptat de bună voie să coopereze cu CIA, pentru orice eventualitate ca ei să nu ascundă nimic.

Din ancheta Senatului s-a aflat că interogatoriile CIA au avut loc în avioane speciale, care zburau deasupra altor state, pe nave în apele internaționale. Închisori secrete au existat în Afganistan, Irak, Thailanda, Maroc, România, Lituania și Polonia. Însă majoritatea liderilor acestor țări refuză să recunoască că au avut de a face cu aceste închisori. Cel mai mult persistă Polonia. Cu toată că acum nici americanii nu mai ascund că au plătit conducerii poloneze pentru „ospitalitate”, a declarat politologul Aleksandr Gusev.

„Actualii lideri ai Poloniei, Lituaniei vor refuza să recunoască ceea ce are loc pe teritoriul lor. Ei spun că acestea sunt închisori speciale ale CIA, iar ei nu au nimic comun cu ele. Însă, toată lumea înțelege că construcția acestor închisori nu a avut loc fără consimțământul conducerii acestor țări”.

După trecerea în revistă a raportului Senatului, Barack Obama a declarat că agenții CIA nu trebuie să folosească torturile pentru obținerea informațiilor. Însă s-a decis că acest raport va fi ascuns de public și s-a permis publicarea unei mici părți a lui.

  •  
    şi distribuie pe