14 decembrie 2014, 16:03

Învingând, Europa s-a autopedepsit

Învingând, Europa s-a autopedepsit

UE vrea un Coridor Sudic în loc de proiectul rusesc South Stream. Cel puțin așa reiese dintr-o declarație a Comisiei Europene adoptată după reuniunea miniștrilor pentru Energie din cele opt țări UE participante la proiectul de gazoduct rusesc.

Uniunea Europeană și-a prezentat planurile cu privire la construirea de terminale de gaze lichefiate și a unui gazoduct în partea de sud cu scopul de a dezvolta zăcămintele de gaze din Marea Neagră și Marea Mediterană. Proiectul prevede, de asemenea, crearea unui „sistem de conducte verticale” între Europa de Sud-Est și Centrală.

Însă, realizarea acestui proiect este aproape imposibilă. În afară de lipsa fondurilor pentru construcție, nu există nici măcar o cantitate suficientă de gaze pentru umplerea „coridorului”. Rustam Tankaev, expert principal la Uniunea de Petrol și Gaze din Rusia, consideră că Europa s-a autopedepsit pentru opunerea proiectului South Stream. „Principalul motiv pentru care a fost suspendat proiectul este poziția autorităților centrale ale Uniunii Europene, poziție dictată de SUA. În ultimii ani, Gazprom s-a convins că este tot mai greu să lucrezi cu Uniunea Europeană. În asemenea situații, nu are niciun rost să-ți asumi responsabilitatea pentru un astfel de proiect uriaș. Uniunea Europeană, care s-ar părea că a câștigat această luptă, a pierdut de fapt și s-a autopedepsit”.

Anunțul despre suspendarea South Stream a fost făcut de liderul rus pe 1 decembrie. Vladimir Putin a explicat că decizia a fost luată, în primul rând, din cauza poziței neconstructive a Uniunii Europene. În schimb, Federația Rusă intenționează să construiască un gazoduct pe sub Marea Neagră până în Turcia.

Dezamăgire și căutarea vinovatului, aceasta a fost reacția țărilor implicate în realizarea proiectului South Stream. Companiile din UE vor suferi pierderi directe de cel puțin 2,5 miliarde de euro. De altfel, nimeni în Uniunea Europeană nu intenționează să compenseze aceste pierderi.

În prezent, sud-estul Europei, pentru care era destinat gazoductul South Stream, primește gaze naturale din Rusia prin Ucraina. Iar în cazul în care Kievul, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori, va începe să fure din conductele de tranzit în timpul iernii, această regiune a UE va rămâne fără căldură.

Expertul financiar Mihail Krâlov consideră că proiectul a eșuat din cauza influenței puternice americane. „SUA exercită presiuni asupra Europei pentru ca aceasta să înceapă importurile de combustibil. Pentru SUA este vorba, în primul rând despre petrol, deoarece numărul terminalelor de gaze naturale lichefiat este încă foarte mic. Iar construirea de noi terminale americane este o altă pârghie de influență a SUA asupra UE”.

Jerome Ferrier, președintele Uniunii internaționale a Gazului, este convins că Bruxellesul a pierdut bătălia cu Rusia în domeniul gazelor. „Unii oficiali UE încearcă să ne convingă că Europa poate trăi fără gazele rusești, dacă va cumpăra combustibil din alte surse. Sunt convins că aceasta este o declarație falsă”.

  •  
    şi distribuie pe