15 decembrie 2014, 19:01

„Actul de sprijinire a libertăţii Ucrainei” este iraţional

„Actul de sprijinire a libertăţii Ucrainei” este iraţional

Săptămâna aceasta, Barack Obama urmează să semneze legea votată de Congres, „Actul de sprijinire a libertăţii Ucrainei”.

Proiectul de lege permite livrarea de armament defensiv militarilor ucraineni în valoare de 350 de milioane de dolari. De asemenea, el autorizează sancţiunile împotriva industriei apărării şi energiei din Rusia.

Casa Albă nu a fost nici ea prea entuziasmată de actul care autorizează livrările de armament către Kiev şi recomandă noi sancţiuni împotriva Rusiei, în ciuda faptului că viitoarea lege nu îl obligă pe preşedinte să furnizeze arme sau să aplice sancţiuni asupra Rusiei. El doar îi „permite” să ia asemenea măsuri în caz de necesitate. Odată cu acest act, Congresul a obţinut un puternic instrument de presiune asupra preşedintelui: doar un preşedinte care neglijează interesele americane poate să nu îl utilizeze.

Imediat după primele rezultate ale votării, Obama a declarat că nu este pregătit pentru noi sancţiuni şi a adăugat că sancţiunile pot să nu ducă la schimbarea politicii Moscovei, însă pot să dezbine Statele Unite şi Europa şi „aceasta va fi o victorie strategică a lui Putin”. Probabil că administraţia americană înţelege că Europa a obosit din cauza sancţiunilor.

Ministrul rus de Externe a declarat că această lege este „o confruntare” plină de speculaţii şi acuzaţii nefondate. Serghei Lavrov, la întâlnirea cu secretarul de stat american, John Kerry, care a avut loc la Roma pe 14 decembrie, a reiterat că Moscova nu va ceda la presiuni şi, în cazul în care Statele Unite intenţionează într-adevăr să poarte un dialog, acesta poate să se desfăşoare numai pe bază de egalitate. Moscova a fost surprinsă de faptul că proiectul de lege a fost aprobat în momentul în care în Ucraina a intrat în vigoare un armistiţiu, părţile au început să-şi retragă armamentul greu, procesul de reglementare a făcut progrese.

Asemenea acţiuni ale Congresului reprezintă o provocare şi un apel la război, este convins Pavel Podlesnâi, expert la Institutul SUA şi Canadei.

„Prima reacţie a lui Obama la proiectul de lege a fost destul de rezonabilă. Continuarea politicii de sancţiuni nu va schimba poziţia Rusiei şi aplicarea de noi sancţiuni fără participarea Europei nu este în avantajul Americii. În prezent, nu se poate miza pe noi măsuri ale UE în acest domeniu”.

  •  
    şi distribuie pe