00:38 25 Septembrie 2018
În direct
 • EUR19.81
 • USD16.84
 • RUB0.26
 • RON4.25
 • UAH0.60
  Lingouri de aur

  O nouă deschidere din partea Rusiei în problema tezaurului românesc

  © Sputnik / Павел Лисицын
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  10812

  Federația Rusă se arată deschisă în ceea ce privește dialogul legat de recuperarea tezaurului românesc transmis în anul 1917 spre păstrare Imperiului Țarist.

  CHIȘINĂU, 27 iulie — Sputnik. Rusia a oferit acces liber cercetătorilor români la studierea arhivelor rusești legate de tezaurul românesc, transmite postul de televiziune PRO TV, cu referire la agenția de știri news.ro.

  Partea rusească a schimbat componența părții sale din comisia româno-rusă cu privire la recuperarea tezaurului românesc transmis în 1917 Imperiului Țarist. În același timp, cercetătorii români au obținut acces liber la studierea în arhive a documentelor ce vizează soarta tezaurului românesc, a comunicat marți Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

  Comisia româno-rusă privind problema tezaurului românesc s-a întâlnit la 25-26 martie, după o pauză de zece ani.

  "Cea mai recentă întrunire a comisiei mixte privind tezaurul României a avut loc la centrul de pregătire al Băncii Naționale de la Sinaia în aceasta iarnă, ocazie cu care delegația rusă, mult întinerită și întărită — a venit aici cu șefii principalelor arhive din Federația Rusă — a declarat că cercetătorii români vor avea acces — dar, adaug eu, conform legii — în arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", a declarat Cristian Păunescu.

  Potrivit sursei citate, schimbarea de atitudine a părţii ruse în cadrul comisiei ruse i-a nedumerit pe negociatorii români, obişnuiţi, la precedentele şedinţe ale comisiei mixte, cu o atitudine opacă a ruşilor şi puţin dispusă la o evoluţie a negocierilor.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei