21:05 20 Ianuarie 2018
În direct
  Cerșetoare. Poză simbol

  Cerșetoare cu paşaport românesc, amendată cu 38 de mii de euro în Austria

  © AP Photo / Manish Swarup
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  29733

  Cetățeanca română Mihaela Cristea a fost amendată în Austria cu 38 de mii de de euro pentru că a cerșit, implicând în această activitate un copil minor. Avocatul acesteia consideră măsura "ilegală" și "nerealistă".

  CHIȘINĂU, 22 aug — Sputnik. O cerșetoare a fost sancţionată în Austria cu o amendată în mărime de 38 de mii de euro. Femeia are cetăţenie română şi ar fi practicat această activitate în mod repetat, implicând şi un copil minor.

  Femeia a fost sancţionată în pofida unor voci critice, care consideră o astfel de sancțiune drept una "ilegală" și "nerealistă", comunică publicația austriacă The Local.

  Cerșetor
  © Sputnik/ Мирослав Ротарь

  Mihaela Cristea este originară din România, dar a ajuns om al străzii. Ea cerşeşte pe străzile din Vorarlberg, împreună cu un copil minor. Astfel de activităţi sunt interzise în acest stat.

  "Toate partidele din Vorarlberg au votat unanim pentru ca cerșetoria, cu implicarea copiilor minori, să fie interzisă. Cerşetorii trebuie să respecte această regulă", a declarat politicianul Erich Schwärzler, șeful autorității locale.

  Acesta a adăugat că este important și corect să se stabilească limitele pentru cei care continuă să ignore legea, cerșind împreună cu copii.

  Avocatul cetățencei române a declarat că este nerealistă pedeapsa respectivă, iar cineva care câștigă 200 de euro pe lună nu poate plăti o amendă de 3 mii de euro.

  "Este o măsură absolut disproporționată și ilegală", consideră avocatul Anton Schaefer.

  Cristea a declarat postului de radio ORF că are cinci copii, nu are un loc de muncă și doarme în stradă.

  "Câștig între 20 și 30 de euro pe zi, pe care îi trimit copiilor mei în România", afirmă cerşetoarea.

  Potrivit lui Schaefer, sancțiunile dure sunt utilizate de către autoritățile din Vorarlberg pentru a justifica expulzarea cerșetorilor, fapt negat de Schwärzler.

  "Nu avem nevoie de cerșetorie organizată și de oameni care vin în țara noastră sfidând legislația națională", a declarat acesta pentru ORF.

  Reprezentantul Partidului Verde din Vorarlberg, Nina Tomaselli, a criticat aplicarea unor astfel de sancțiuni dure și a îndemnat la rațiune.

  În cazul în care Cristea va avea câștig de cauză, prevederea care interzice cerșetoria cu implicarea copiilor ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar restricția ar putea fi abolită.

  Tematic

  Reportaj tulburător The Guardian: Româncele forțate să se prostitueze în Europa
  Alarmant: România și Bulgaria, pe primul loc în UE la riscul de sărăcie
  Românii din Serbia: suntem dezamăgiți de politica statului român
  Tagurile:
  Avocat, Amendă, Cetăţeancă română, Austria, Cerșetorie, Austria
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei