04:33 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Acţiune de protest la Paris

  Raport șocant The Guardian: muncitori exploatați crunt în Estul Europei

  © Sputnik / Ирина Калашникова
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11734

  Un raport alarmant prezentat de publicația britanică The Guardian dezvăluie că muncitori din țări din Estul Europei, printre care și România, lucrează în condiții inumane și pe salarii de mizerie pentru a produce pantofi scumpi vânduți în magazine luxoase din Anglia.

  BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik. Raportul intitulat „Labour on a Shoestring” (Muncă plătită mizerabil) este realizat de cercetători din organizații europene pentru apărarea drepturilor omului și constă din interviuri luate unui număr de 179 de muncitori din 12 fabrici din Estul Europei, potrivit The Guardian.

  Investigația cu privire la situația din industria de încălțăminte din Europa dezvăluie detalii șocante despre salariile ilegal de mici și condițiile de lucru mizerabile din fabrici în care sunt forțați să lucreze muncitori din Estul Europei. În aceste fabrici sunt confecționați pantofi care sunt vânduți foarte scump, deși pe încălțări scrie că sunt fabricați în Italia sau Germania.

  Cercetătorii au descoperit că respectivele fabrici produc pantofi pentru branduri cunoscute, printre care Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Geox, Bata și Leder & Schuh AG și pentru filialele „CCC Shoes & Bags” din Polonia și pentru Rieker și Gabor din Slovacia.

  Printre țările europene în care muncitorii lucrează pe salarii derizorii în condiții ilegale, țări menționate în raport, apare și România, alături de Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Polonia și Slovacia.

  Potrivit raportului, producătorii se folosesc de o stratagemă care este, din păcate legală, numită „regim de perfecționare pasivă”: companiile procură dintr-o țară materialele pentru pantofi, pe care le exportă apoi în țări cu salarii mici, unde sunt produși pantofii. După care aceștia sunt importați în țara inițială, fără plata taxelor vamale. Pantofii sunt etichetați „Made in Italy” sau „Made in Germany”, fiind, în realitate fabricați de muncitorii din Estul Europei care trăiesc la limita subzistenței.

   

  Muncitorii albanezi chestionați au spus că sunt plătiți cu doar 0.64 dolari pe oră, incluzând orele suplimentare, suma ilegal de mica chiar și în cazul unei țări sărace, scrie The Guardian. Muncitorii din Macedonia, care sunt plătiți cu doar 0,84 de dolari pe ora de muncă, au povestit că muncitorii erau duși la spital pe tărgi după ce leșinau din cauza inhalării substanțelor chimice puternice din fabrică.

  „Dacă angajatorul primește, să zicem, o comandă de 9.000 de perechi de pantofi, va cere să aibă 90 de perechi pe bandă și, chiar dacă vrei să mori, trebuie să-ți faci norma”, a povestit un muncitor din Macedonia.

  Muncitoare din România au povestit că soții lor au trebuit să își găsească un loc de muncă sezonier prost plătit în Occident pentru a-și putea permite să cumpere lemne de foc pentru a se încălzi în timpul iernii.

  „Eu și soția mea lucrăm în această fabrică. Ne-am bucurat că am putut găsi de lucru, dar nu ne putem crește deloc copii din banii câștigați din munca în fabrică. Părinții și rudele noastre nu ne poate ajuta, așa că depindem de acest salariu mizerabil. Am vrut să ne mutăm de la sat la oraș pentru o viață mai bună, dar nu ne putem permite să plătim chirie din banii aceștia”, a spus un muncitor român.

  O muncitoare din România a povestit că, atunci când trei femei s-au simțit rău din cauza căldurii insuportabile din fabrică, supraveghetorul lor italian le-a spus în zeflemea că „va trebui să improvizăm un cimitir în curtea din spatele fabricii dacă femeile continuă să leșine”.

  Tematic

  Corporația care dorea exploatarea Roșiei Montane cere despăgubiri la Washington
  Tagurile:
  Remunerare, Condiţii nocive, Producere, Exploatare, Forța de muncă, Muncitori, România


  Știrile Zilei