04:23 25 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Profesii

  Motivul pentru care tinerii români evită școlile de meserii

  © Sputnik / Максим Богодвид
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  9622

  Tinerii din România nu manifestă interes pentru școlile de meserii, chiar dacă tot mai mulți dintre cei care reușesc să termine o facultate ajung în șomaj. Studiile efectuate în ultimii ani dezvăluie motivele pentru care tinerii români evită școlile profesionale.

  BUCUREŞTI, 24 aug – Sputnik. Dacă în Germania 70% dintre tineri optează pentru școlile de meserii, în România, doar 20% dintre absolvenții clasei a VIII-a aleg să se înscrie la o școală profesională, potrivit portalinvatamant.ro.

  Cauza principală pentru care această formă de învățământ este ocolită de tineri este mentalitatea răspândită conform căreia la școlile de meserii ajung elevii cu rezultate slabe la învățătură. Potrivit studiilor efectuate în ultimii ani, această concepție o au mai ales părinții, care consideră că s-ar face „de rușine” în fața celorlalți dacă nu își dau copiii la liceu.

  Spre deosebire de situația din România, „în Germania, 70% se duc spre o şcoală profesională, pentru că au toate variantele deschise: au un anumit statut, învaţă o meserie, au o sursă de venituri, iar a avea o meserie este un lucru acceptat social. Ulterior, dacă simt nevoia, angajaţii se pot înscrie la bacalaureat, pot urma chiar şi o facultate tehnică şi pot ajunge ajunge director de companie pe această rută educaţională profesională”, precizează Alexandru Blemovici, directorul general al companiei Schaeffler România.

  Desființarea învățământului profesional din România este o situație îngrijorătoare și tristă în condițiile în care un număr tot mai mare de tineri care reușesc să termine o facultate intră în șomaj, după cum arată studiile. Astfel, peste 18.000 de tineri sub 25 de ani și-au depus actele pentru șomaj. Însă un tânăr stăpân peste un meșteșug ar avea mai multe șanse să își poartă asigura ziua de mâine.

  Tematic

  Despre învăţarea limbilor română şi rusă în Republica Moldova
  Tagurile:
  Îngrijorare, Desfiinţare, Mentalitate, Elevi, Şcoli profesionale, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei