21:54 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Bancnote euro

  Zeci de milioane de euro pentru românii din diaspora care revin acasă

  © Sputnik / Vladimir Trefilov
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18451

  Românii din străinătate care intenționează să se întoarcă în România pentru a demara o afacere în țară vor primi un grant substanțial, potrivit unui program guvernamental care are ca obiectiv încurajarea românilor cu abilități antreprenoriale să revină acasă.

  BUCUREŞTI, 9 sept — Sputnik. Ghidul Programului „Diaspora Start-Up" a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe (departamentul „Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni"), potrivit promptmedia.ro.

  Cetățenii români din diaspora și cei recent reîntorși în țară vor avea posibilitatea să își valorifice abilitățile (antreprenoriale și/sau profesionale) dobândite în străinătate prin deschiderea unei afaceri în țară. Pentru aceasta ei vor primi o finanțare în valoare de 30 milioane euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 — 2020.

  Primul pas este depunerea de către administratorii de grant a propunerilor de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 de euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde subvenții pentru lansarea afacerilor în țară. În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.

  Administratorii de schemă de antreprenoriat pot fi autoritățile publice locale, camerele de comerț, furnizorii de servicii de formare profesională continuă (FPC), organizații sindicale și patronale, asociații profesionale și ONG-uri.

  Cei care vor putea accesa fondurile sunt cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate pe durata a cel puțin 1 an în ultimii 3 ani și doresc să deschidă o companie în România, prin accesarea grantului. De asemenea, ei trebuie să facă dovada unei experiențe antreprenoriale în străinătate sau a specializării, prin cursuri sau experiență profesională, în domeniul vizat. Cetățenii români din diaspora pot primi, prin intermediul administratorilor de schemă, un grant de maximum 40.000 de euro, în două tranșe, plus 10.000 de euro primă de relocare în țară.

  Propunerile și recomandările pe marginea ghidului sunt așteptate până pe 23 septembrie 2016.

  Tagurile:
  Românii de pretutindeni, Diaspora românească, Diaspora Start-Up, Imigrație, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1271
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164