21:51 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Farmacie

  Criza medicamentelor revine pe piață

  © Sputnik / Vitaly Ankov
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  2102

  Problema lipsei unor tipuri de medicamente de pe piaţa farmaceutică din Moldova va fi soluţionată în câteva săptămâni.

  CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Pe piața farmaceutică din Moldova lipsesc în jur de 60 de denumiri de preparate medicamentoase, dintre care 32 nu au analogi.

  Printre motivele care au dus la dispariţia unor produse medicamentoase de pe piaţa autohtonă, potrivit Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM),  sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Moldova pe motiv că preţurile de catalog nu acoperă costurile de producţie sau necorespunderea unor producători standardelor internaţionale.

  Pentru a relua cu efect imediat aprovizionarea cu medicamente de import lipsă, AMDM a propus agenților economici condiţii atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum și a introdus procedura de autorizare simplificată a preparatelor medicamentoase. La fel, au fost simplificate cerinţele privind etichetarea şi ambalajul produselor.

  Totodată, Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, vital necesare sistemului sănătăţii, la iniţiativa Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a eliberat autorizațiile de import pentru 20 de denumiri de medicamente, iar pentru alte 12 decizia va fi luată în zilele următoare.

  În lista produselor pentru care urmează să fie dat acceptul de import se regăsesc Oftagel, Nitrosorbid, Imunofan, Fenazepam.

  AMDM a lansat şi negocieri cu producătorii internaţionali, care în ultimii ani s-au retras de pe piaţa farmaceutică a ţării, în vederea reluării conlucrării.

  Tagurile:
  Farmacie, Medicamente, Criza medicamentelor, Sănătate, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1258
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164