05:27 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Silueta unui balaur pe fundalul soarelui ce răsare

  Putoare în Capitală: ministrul Mediului a găsit balauri la stația de epurare

  © Sputnik / Максим Богодвид
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11922

  Atmosfera în Partidul Liberal a devenit din nou tensionată, după ce ministrul moldovean al Mediului Valeriu Munteanu a inspectat stația de epurare din Chișinău, de unde asupra orașului se abate cu regularitate un miros extrem de urât.

  CHIȘINĂU, 22 sept — Sputnik. Valeriu Munteanu a constatat la fața locului că stația de epurare este suprasolicitată din cauza apelor reziduale ce se scurg nu doar din oraș, ci și de la câteva întreprinderi industriale mari. Mai mult, demnitarul a aflat că toată apa supusă unor procese de purificare este aruncată în râul Bîc.

  Circa 90 la sută din debitul râului Bîc vine de la stația de epurare, iar din lacul Ghidighici aproape că nu curge apă în râul respectiv.

  Această apă, potrivit ministrului Munteanu, continuă să aibă un miros îngrozitor de urât chiar și după ce este „purificată".

  Privind la murdăria de la stația de epurate Valeriu Munteanu a întrebat: „de ce țineți aici balaurii aceștia?".

  Angajații întreprinderii i-au explicat lui Munteanu că în rezervoarele respective se conțin bacterii care asigură purificarea apei. Totuși, după mai multe insistențe ale ministrului, responsabilii au recunoscut faptul că bacteriile ce ar fi trebuit să asigure procesul de purificare nu mai sunt vii. Însă această apă, chiar dacă are un miros insuportabil, din cauza conținutului de azot și de fosfor, ar fi bună pentru irigație, dar nu și pentru pescuit, adică nu poate fi vărsată în râuri și lacuri.

  Tematic

  În vama Albița UE ne întâmpină „cu veceuri infecte și urât mirositoare”
  Tagurile:
  râul Bîc, Balauri, Primarul general, Ministrul mediului, Putoare, Chișinău, Miros, Ministerul Mediului, Partidul Liberal, Valeriu Munteanu, Dorin Chirtoacă, Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei