06:00 20 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Seismograf

  Oraşele din România şi Moldova de pe linia seismică a Vrancei

  © Flickr/ Humboldt State University
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  219052

  Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au analizat istoricul cutremurelor din România şi au concluzionat că un cutremur mare ar afecta mai mult Iaşul şi Republica Moldova decât zona Transilvaniei.

  BUCUREŞTI, 26 sept — Sputnik. În urma cutremurului de 5,3 grade pe scara Richter care a lovit România sâmbătă, 26 septembrie, la ora 02.11, specialiştii au ridicat mai multe întrebări cu privire la impactul unui nou cutremur mult mai puternic, relatează Ziarul de Iaşi

  Astfel, din cauza faliilor de propagare, Iaşul este foarte strâns legat de Vrancea pe linie seismică, iar un cutremur de 7 sau 8 grade pe scara Richter ar fi devastator.

  „Un cutremur în Vrancea de adâncime medie sau mare care ar avea intensitatea de 7 sau 8 grade pe scara Richter s-ar simţi cu aceeaşi putere şi la Iaşi", spune profesorul Doru-Toader Juravle.

  Mai mult, ieşenii sunt mai îndreptăţiţi să se teamă de un cutremur puternic ce ar putea veni din zona Vrancei decât locuitorii din Transilvania, au explicat specialiştii. Faliile de propagare şi substratul aliniază centrul Moldovei cu anumite zone din Vrancea unde, în cazul unui cutremur, acesta s-ar propaga până la Iaşi cu aceeaşi magnitudine şi aceeaşi intensitate.

  Harta seismică România
  Harta seismică România

  Însă majoritatea studiilor de mare amploare despre activitatea seismică din România specifică faptul că există probabilitatea ca un cutremur de mare amploare să afecteze puternic şi Republica Moldova. Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au analizat istoricul cutremurelor din România şi au concluzionat că un cutremur produs în regiunea Vrancei la o adâncime cuprinsă între 120 şi 180 de kilometri va afecta puternic Chişinăul, nordul Dobrogei şi poate fi resimţit chiar până în capitala Rusiei.

  Totodată, din harta prezentată mai sus se poate vedea că falia de propagare a cutremurului sin zona Vrancea ar putea acoperi tot sudul, sude-estul și o parte din centrul teritoriilor Republicii Moldova.

  Tematic

  Cutremurul din noaptea trecută a făcut victime la Iași
  Tagurile:
  Iasi, Linia seismica, Chisinau, Moldova, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei