21:47 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Imigratie

  Românii din diasporă, în top 20 mondial. Țara cu cei mai mulți migranți români

  © AFP 2018 / Dimitar Dilkoff
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  73769

  România se află pe lista statelor care furnizează cei mai mulți migranți, potrivit unui raport publicat de ONU.

  CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. România a intrat în topul primelor 20 de state care furnizează migranți. Astfel, 3,4 milioane de români locuiesc în altă țară, potrivit datelor estimative al ONU privind migrația în 2015, transmite portalul Curs de Guvernare.

  La nivel european, România ocupă locul patru, după Mare Britanie (4,9 milioane), Polonia (4,4 milioane) și Germania (4 milioane).

  Potrivit ultimului raport ONU, România se află pe locul doi după ritmul creșterii diasporei între anii 2000-2015. Pe primul loc se află Siria (13,1 la sută), România (7,3 la sută), Polonia (5,1 la sută) și India (4,5 la sută).

  În acest fel, România înregistrează cea mai mare creștere a numărului de cetățeni plecați peste hotare, în condițiile în care nu s-a confruntat cu niciun conflict armat, spre deosebire de cazul Siriei, a cărui comunitate în afara granițelor a început să crească abia după 2011, când a izbucnit războiul.

  Dacă raportăm numărul cetățenilor plecați la numărul total al populației, situația arată mai grav: 3,4 milioane de români plecați, raportați la populația totală a României, reprezintă 17 la sută. În timp ce 4,4 milioane de polonezi plecați peste hotare, raportați la totalul populației Poloniei, reprezintă 11 la sută.

  Potrivit datelor PEW Research Center din anul 2015, cei mai mulți români locuiesc în Italia (1.020.000 persoane), Spania (660 mii), Germania (590 mii), Ungaria (200 mii).

  Tematic

  Comentarii ale românilor din diaspora: „România e ca un vapor fără căpitan”
  Tagurile:
  Migranți, Români, Top mondial, Diaspora, Europa, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1251
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1163