06:56 21 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter. Poză simbol

  Misterele cutremurului din Vrancea. De ce a fost un seism atipic

  © AFP 2018 / TED ALJIBE
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  221942

  Potrivit seismologilor, cutremurul care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona seismică Vrancea a fost unul atipic și a avut „un mecanism ciudat", cu efecte către nord-estul și estul României. Care sunt explicațiile specialiștilor.

  BUCUREȘTI, 27 sept — Sputnik. Specialiștii au revizuit magnitudinea cutremurului care s-a produs pe 24 septembrie, la ora 2:11 dimineața, astfel că s-a stabilit că magnitudinea a fost de 5,3 grade pe scara Richter, nu de 5,6, așa cum s-a presupus inițial, potrivit ziare.com

  De asemenea, și adâncimea la care a avut loc seismul a fost modificată de la 112,3 km la 91,6 de km.

  Seism
  © Sputnik / Miroslav Rotari

  Potrivit directorului general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, mișcarea tectonică a avut un mecanism ciudat, cu efecte către nord-estul şi estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcţie, de aceea s-a simțit cel mai puternic în zonele Iași, Vaslui și Bârlad.

  Este vorba de un cutremur cu un mecanism similar cu cel din cazul seismului produs în România în 1990, pe 30 mai, la ora 10,40. Cutremurul din 1990 a avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter și a fost urmat, în 17 ore de la producere, de 80 de replici. Astfel, pe 31 mai, la ora 3:18, a avut loc al doilea cutremur, cu magnitudinea de 6,4. După doar trei secunde, s-a produs și al treilea seism, de 6,1 grade pe scara Richter.

  Ceea ce este ciudat este că mișcarea tectonică produsă vineri noaptea a fost urmată doar de o singură replică, de 2,7 pe Richter, la ora 2:45, tot în zona Vrancea, însă, potrivit lui Constantin Ionescu, încă nu se știe precis dacă cele două fenomene au legătură unul cu altul.

  „Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine. La ora 2:45 este posibil să se fi produs o replică. A fost înregistrat un seism de 2,7, la o adâncime de 76 de kilometri, dar încă se analizează dacă cele două fenomene au legătură", a afirmat directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, potrivit digi24.ro.

  Tematic

  Cutremurul din România a ajuns și în Rusia
  Tagurile:
  Atipic, Vrancea, Mistere, Seism, Cutremur, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei