16:37 17 Martie 2018
Chişinău+ 13°C
În direct
  Tren

  Se proiectează trenul viitorului: București-Cluj, o oră

  © AP Photo / Andy Wong
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  24732

  În Berlin, la ediția din acest an a târgului internațional dedicat industriei feroviare, francezii de la Alstom prezintă un tren ce ar putea rula cu 500km/h. Americanii de la SpaceX au creat proiectul Hyperloop, un tren prin tub care ar urma să circule cu 1000 km/h.

  BUCUREŞTI, 30 sept — Sputnik. Cei mai mari producători de trenuri la nivel mondial se întâlnesc odată la doi ani în capitala Germaniei pentru a prezenta noile proiecte, relatează Capital

  Alstom, Siemens, Thales, CAF, Wiebe, Skyway, SpaceX, Bombardier sau Ansaldo Hitachi sunt principalii jucători globali din industria feroviară.

  Anul acesta, compania franceză Alstom lucrează la trenul convenţional care ar putea rula cu o viteză de 500 km/h. Bieloruşii de la Skyway se pregătesc să lanseze trenul suspendat, iar americanii de la SpaceX au proiectul Hyperloop, un tren prin tub care ar urma să atingă 1.000 km/h.

  Conform oficialilor companiei Alstom, noutăţile de la Innotrans sunt trenul Coradia iLint, tren fără emisii de CO2, şi locomotiva hibridă de manevră H3o.

  „În privinţa noului tren de pasageri prezentat în premieră mondială, suntem mândri de această inovaţie, trenul este complet fără emisii de dioxid de carbon, reprezentând astfel sistemul de transport complet verde şi o alternativă ecologică pentru linii neelectrificate", a declarat Andreas Knitter, senior vicepreşedinte al diviziei europene de transport din cadrul grupului francez Alstom.

  Oficialul Alstom a precizat că zona de est a Europei progresează mai încet deoarece "nu e uşor ca finanţările care vin de la Bruxelles să fie transformate în proiecte reale". În România, compania feroviară din Franţa are activităţi de mentenanţă de la metroul din Bucureşti.

  Dacă autorităţile ar sprijini proiectul, românii ar putea face o oră cu trenul din Bucureşti la Cluj.

  Tagurile:
  o oră, Cluj, Trenul viitorului, București, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei