23:52 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (85)
  20335

  Serviciile secrete din Statelor Unite alocă resurse guvernamentale substanțiale pentru a întocmi un raport „secret" despre agențiile de presă rusești - chiar dacă agențiile difuzează către public informații 24 ore din 24 și nu au nimic de ascuns.

  BUCUREȘTI, 30 sept — Sputnik. Yahoo News a obținut joi o sinteză declasificată a unui nou raport întocmit de biroul directorului serviciilor secrete americane, James Clapper, informează Sputniknews.com.

  În raport, agențiile RT și Sputnik sunt descrise ca niște canale media agitatoare și provocatoare.

  „… RT și Sputnik s-au orientat către diverse grupuri de activiști pentru a-și atrage audiența, printre acești activiști fiind ecologiști, activiști pentru drepturile civile, minorități, elemente de extremă dreapta și de extremă stânga din Europa", se precizează în raport.

  În timp ce Clapper încearcă să prezinte ambele agenții ca pe niște instituții diabolice care urmăresc să atragă de partea lor grupări extremiste doritoare să provoace revoluții violente, RT și Sputnik sunt și mereu au fost deschise cu privire la scopul lor: acela de a fi o voce pentru elemente ale societății care nu sunt reprezentate în mass-media principală, ceea ce, evident, irită guvernul SUA.

  De asemenea, raportul susține că „RT invită adesea la canalul său personalități politice care sunt considerate controversate în Europa".

  Aceasta vrea să însemne că opiniile — fie ele și controversate — ar trebui să fie cenzurate? Cum poate cineva echivala transmiterea de către un canal media a unor opinii care nu sunt împărtășite de guvernul SUA cu un atac împotriva guvernelor occidentale?

  Jurnaliști la centrul de presă din Chișinău al Agenției Sputnik Moldova
  © Sputnik / Мирослав Ротарь

  Heather Conley, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a spus pentru Yahoo că agențiile se bazează pe tehnici specifice „războiului informațional" pentru a „slăbi [SUA] din interior". „Războiul informațional" este, în acest caz, o etichetă aplicată pentru a discredita puncte de vedere alternative care sunt incomode pentru guvernul SUA.

  Însă serviciile secrete americane nu au întocmit rapoarte secrete și cu privire la CNN, New York Times sau BBC — agenția străină finanțată de guvern. Interesul special pentru RT și Sputnik pare să coincidă cu valul recent de rusofobie, inclusiv cu acuzațiile nefondate privind implicarea Kremlinului în cazul scurgerii de emailuri din interiorul Comitetului Național Democrat și presupusa influență a Moscovei în înclinarea balanței electorale în favoarea candidatului republican Donald Trump, scrie Sputniknews.com.

  Mai mult, la începutul acestei luni, jurnalista americană Julia Ioffe a încercat să se folosească de faptul că Rusia a interzis recent site-ul pornografic PornHub pentru a-i avertiza pe susținătorii lui Trump din SUA.

  Este acesta, după definitia lui Clapper, un atac informațional?

  Însă aspectul cel mai bizar al raportului este că acesta este confidențial. Sputnik și RT nu au nimic de ascuns poporului american și pot fi accesate de către public 24 de ore din 24.

  Тема:
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (85)

  Tematic

  Ghid de utilizare a versiunii mobile Sputnik Moldova
  Cine şi de ce s-ar teme de noul proiect lansat de Sputnik Moldova
  Tagurile:
  Agitație, Servicii secrete, Yahoo News, Opinie, Raport, Alternativă, Sputnik, James Clapper, Asia, Europa, Rusia, SUA

  Știrile Zilei