06:42 21 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  București

  Alarmă! Bucureștiul, vulnerabil la cutremure. Cca 200 de cladiri, pericol public

  © Sputnik/ Виталий Савельев
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  4643

  La un seminar cu tema „Izolarea Seismică”, la care au fost prezentate tehnologii anticutremur, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a atras atenția că Bucureştiul este vulnerabil la cutremure, referindu-se și la numărul de clădiri care sunt considerate un pericol public.

  BUCUREȘTI, 10 oct — Sputnik. Gabriela Firea a luat cuvântul în cadrul seminarului cu tema „Izolarea Seismică", la care au participat și specialişti din Japonia, și a atras atenția că Bucureştiul este vulnerabil la cutremure, iar în capitală sunt 183 de clădiri încadrate la categoria pericol public, potrivit news.ro.

  Primarul capitalei a precizat că, până în prezent, au fost consolidate puține imobile, astfel că a fost necesară înființarea administraţiei municipale pentru risc seismic, care va supraveghea lucrările de expertiză și consolidare.

  „Au fost consolidate doar 75 de clădiri cu risc, alte 62 sunt clădiri pentru care au fost depuse dosarele. Din nefericire, doar în 11 astfel de cazuri s-au semnat contractele de consolidare", a afirmat Gabriela Firea.

  Edilul a adăugat că este necesar un cadru legislativ pentru evacuarea clădirilor expertizate, lege care să garanteze că nu va fi prea lungă perioada în care locatarii vor fi nevoiți să trăiască în altă parte, în timpul efectuării lucrărilor.

  Gabriela Firea a amintit că în luna iulie a avut o întâlnire cu ambasadorul Japoniei în România și a propus ca, din cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei, unul să fie inclus într-un program pilot de pregătire a unui spital pentru cutremur, fiind ales Spitalul Colţea.

  Prezent la seminar, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că Bucureştiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa.

  „Japonia este o mare putere mondială, iar astfel de dezbateri sunt tot mai mult necesare (…). Prezentarea tehnologiilor din Japonia reprezintă un real interes pentru toată România şi pentru specialişti. În 13 octombrie este ziua internaţionala de reducere a riscurilor dezastrelor naturale", a mai declarat Dîncu.

  Tagurile:
  Seism, București, Cutremur, România, București, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei