04:21 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Pensionară

  Din cauza sărăciei extreme, românii cumpără doar haine şi hrană

  © Sputnik / Илья Питалев
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  17723

  Dincolo de statisticile Eurostat, gradul sărăciei generalizate din rândul românilor se vede cel mai bine în distribuirea banilor pentru cheltuielile lunare. Românii nu cheltuie mai nimic pe educaţie şi sănătate, în schimb apropae toţi banii se duc pe hrană şi haine.

  BUCUREŞTI, 10 oct — Sputnik. Statisticile arată că pentru trimestrul II al acestui an veniturile românilor s-au apropiat nivelului de 1.100 lei lunar pe persoană, în creştere cu 91 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

  Anul trecut veniturile au fost de 2.889 lei pe familie și 1.089 lei pe fiecare membru al acesteia.

  Salariile mici și-au consolidat semnificativ poziția preponderentă în structura veniturilor totale ale unei gospodării, ajungând până la 58,3%, şi a scăzut vizibil, pentru al doilea an consecutiv, partea care revine veniturilor în natură.

  Deşi preţurile alimentelor şi preţurile din transporturi s-au redus, banii economisiți au fost redistribuiți în principal către îmbrăcăminte și încălțăminte (+0,8%), dar și către mobilier (+0,4%), diverse produse și servicii (+0,5%) sau hoteluri și restaurante (+0,3%).

  De remarcat este faptul că, ceea ce reflectă gradul generalizat al sărăciei în rândurile românilor este că veniturile țin pasul doar cu cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze şi  combustibili. În schimb, sănătatea şi educaţia au înregistrat reduceri ale ponderilor în bugetele familiale.

  Tematic

  Ce salariu trebuie să primim ca să fim sătui, îmbrăcaţi şi sănătoşi
  Vești proaste pentru români: majoritatea au salarii sub nivelul mediu
  Tagurile:
  Statistica, Venituri, Salarii, Sărăcie, România


  Știrile Zilei