03:59 24 Ianuarie 2018
Chişinău-10°C
În direct
  Seismograph

  Raportul japonezilor despre cutremurul din România și Moldova de 5,3 grade

  Science Photo Library
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  170134

  Specialiștii au întocmit primul raport referitor la cutremurul atipic, de 5,3 grade, care a zguduit recent România. Raportul dezvăluie informații valoroase. Ce a fost neobișnuit în legătură cu seismul și ce recomandă specialiștii japonezi veniți în București la un seminar despre tehnologiile anticutremur.

  BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik. Primul raport al specialiștilor despre cutremurul recent de 5,3 grade care s-a produs în România precizează că Transilvania nu este atât de protejată de munți în cazul producerii unui cutremur, cum se credea până acum, potrivit știrile proTV

  Un fapt neobișnuit este că recentul cutremur a fost resimtit în Transilvania la fel ca în București, ceea ce „limitează încă o dată validitatea afirmației privind efectul de «scut» al Muntilor Carpați", precizează raportul.

  „Până în prezent Munţii Carpaţi erau consideraţi o zonă de atenuare a efectelor cutremurelor către Transilvania. La acest cutremur, radierea a fost pe toată România, cu preponderenţă pe zona Iaşi, Bârlad, Vaslui, dar s-au înregistrat valori foarte mari şi dincolo de Carpaţi, Braşov, Covasna", a declarat directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

  După analizarea datelor, acestea vor fi incluse în noile hărți de risc seismic, care, în prezent, sunt inexacte. Avem doar 130 de puncte de măsurare, ceea ce înseamnă doar 5% din necesar.

  „România trebuie împânzită cu astfel de sisteme. În România, aveţi nevoie de cât mai multe accelerometre, aparate de detectare a seismului, (…) pe tot teritoriul şi pe baza lor se pot face avertizări seismice", recomandă specialiștii japonezi veniti în București la un seminar pentru a prezinta noile tehnologii anticutremur. În Japonia, populația este avertizată cu 30 de secunde înainte de producerea unui cutremur.

  Un proiect pentru suplimentarea și înnoirea aparaturii a fost depus de INFP la Ministerul Fondurilor Europene, însă proiectul nu a fost considerat prioritar, astfel că a fost respins.

  Tematic

  Seismologii prognozează un cutremur puternic în Moldova şi România
  Tagurile:
  Transilvania, Japonezi, Raport, Cutremur, Moldova, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei