02:40 21 Ianuarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
  Proteste la București în fața Parlamentului

  EXCLUSIV: medicii protestează în spitale. Pe 31 octombrie încep greva generală

  © Photo: Dan Ioan Pop
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6811

  În 26 de ani Ministerul Sănătăţii a avut 26 de miniştri, iar prin Parlamentul României au trecut patru generaţii de politicieni. Miercuri, 19 octombrie, între orele 08.00 – 10.00, în 90% din spitale medicii îşi întrerup activitatea şi ameninţă cu declanşarea grevei generale pe 31 octombrie.

  BUCUREŞTI, 19 oct — Sputnik. Pentru toţi politicienii care au condus Ministerul Sănătăţii prioritatea a fost distrugerea spitalelor şi alungarea personalului medical din România, a declarat pentru Sputnik preşedintele Sindicatului Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.  

  Sindicatul Sanitas sprijinit de Sindicatul Hipocrat protestează miercuri, 19 octombrie, împotriva corupţiei guvernului condus de Dacian Cioloş şi împotriva clasei politice. Mitingul se desfăşoară între orele 08.00 şi 10.00 în 90% din spitale din întreaga ţară.

  "S-au închis spitale, s-au diminuat salarii, s-au blocat posturi, s-au pregătit zeci de mii de cadre medicale cheltuindu-se pentru pregătirea lor banii statului român, ca aceștia să ajungă să aibe grijă de „sănătatea altor popoare". Și toate acestea într-o perioadă când, acum descoperim, în România se furau banii cu sacoşele de plastic, iar un comision ajungea cât pentru dotarea unei secţii de spital", a dezvăluit în exclusivitate pentru Sputnik preşedintele Sindicatului Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.

  Acesta a precizat că în 26 de ani s-au perindat pe la Ministerul Sănătății 26 de miniștrii, iar prin Parlamentul României au trecut patru generații de politicieni. Medicii sunt hotărâţi să spună "Stop joc!" şi lansează autorităţilor un ultim avertisment înaintea declanşării grevei generale pe 31 octombrie.

  "Grevă generală! Pentru prima dată după revoluție, începând cu anul 2015 și cu precădere în acest an, am văzut medici nemulțumiți care sunt gata, alături de asistenți, infirmiere, portari să spună „Stop joc!". Pentru că asta s-a întâmplat, politicienii s-au jucat cu mințile noastre, cu soarta noastră, cu sănătatea poporului român. Și-au vândut și sufletul și țara, dar și viitorul copiilor lor", a avertizat Viorel Huşanu.

  Preşedintele Sindicatului Sanitas a anunţat, de asemenea, că în 90% din spitale, inclusiv în cele de urgență, nu se vor opera decât cazurile critice. Din acest motiv, medicii cer scuze pacienţilor şi îi sfătuiesc să înțeleagă că pentru sănătatea lor, dar și a copiilor lor, trebuie ca politicienii să răspundă. Mai mult, medicii îi roagă pe pacienţi să fie alături de ei şi să se alăture protestului.

  "Îi rugăm pe pacienţi să fie alături de noi", a subliniat Viorel Huşanu pentru Sputnik.  

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei