16:54 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Cimitirul românesc din Rossoșka

  În Rusia vor fi reînhumați 594 de ostași români căzuți în război

  © Photo: Ambasada României în Rusia
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  15302

  O delegație românească va participa la ceremonia de reînhumare a 594 de ostași căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, la un cimitir românesc din localitatea Rossoşka, Federația Rusă.

  CHIȘINĂU, 25 oct — Sputnik. Reprezentanții statului român vor participa, la 25 octombrie, la ceremonia de reînhumare la cimitirul din localitatea Rossoşka a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit comunicatului Ministerului Apărării Naționale din România.

  Serviciul religios va fi oficiat de către un preot militar român. 

  Delegația română va fi condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava. La manifestare au fost invitați şi reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federația Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova.

  Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătrați.

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.345 de militari români căzuți în lupta de la Volgograd şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie şi în gropi comune.

  Însumând numărul militarilor din cimitirul românesc şi din cel vechi, german, din localitatea Rossoşka, cifra militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad ce au fost înhumați se ridică la peste 1800 de militari.

  În anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât şi din ţinutul Krasnodar. 

  Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a marcat, până în prezent, prin însemne comemorative de război, 15 locuri în care sunt înhumaţi militari români căzuți în prizonierat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În continuare, oficiul va derula un program comemorativ mai amplu al eroilor români morţi în prizonierat în cele două războaie mondiale şi, anual, vor fi marcate câte 5-6 astfel de locuri.

  Tematic

  Delegație din Rusia, la inaugurare unui cimitir militar din România
  Tagurile:
  Ostași români, Rossoşka, Cimitir, Cel de-al doilea război mondial, Federația Rusă, Volgograd, Rossoşka, Federația Rusă, România


  Știrile Zilei