11:14 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Biserică distrusă în Italia, consecințele cutremurului

  Românii sinistrați din Italia. Cum au fost afectați de cutremurele puternice

  © Photo: Twitter/ The Monks of Norcia
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  5912

  În Italia, zeci de mii de persoane, printre care și un număr mare de români, au fost nevoiți să-și părăsească locuințele grav afectate de seria de cutremure puternice din ultima perioadă, care au zguduit Italia. Locuințele au fost declarate nelocuibile, mulți români au rămas fără locurile de muncă. Povestea unei familii de români.

  BUCUREȘTI, 2 nov — Sputnik. O familie de români care locuia în Pieve Torina, localitate în care mai trăiau 100 de români și care este învecinată cu alte localități afectate serios de seismul de duminică, a ales să-și părăsească apartamentul grav avariat, potrivit gazetaromaneasca.com

  Seism în Italia
  © AP Photo / FILIPPO MONTEFORTE / AFP

  Persoanele care au părăsit localitățile afectate și-au luat cu ele doar strictul necesar sau, în multe cazuri, au rămas doar cu ce aveau pe ele.

  Marius Constantin Ungureanu, de 38 de ani, este din Piatra Neamț și trăiește în Italia din 2000. Acolo a întâlnit-o pe soția sa, Ana Ramona Ungureanu, de 34 de ani, și au împreună trei fetițe. Ei au povestit experiența prin care au trecut și cum au luat decizia de a părăsi localitatea unde trăiau și munceau.

  Deși blocul în care locuiau în Pieve Torina a rămas în picioare, locuința lor a fost declarată nelocuibilă, cu riscul de a se dărâma la cea mai mică mișcare. De o săptămână s-au mutat în campingul La Risacca, în Porto Sant'Elpidio, localitate aflată la circa 50 de km de Ancona, și sunt mulțumiți de condițiile oferite de autorități. Cutremurul puternic, de 6,5 grade, i-a găsit în camping.

  „Aici, că suntem într-o locuință sigură, departe de zonele «roșii» și am simțit din plin cutremurul, nici nu vreau să îmi închipui ce a fost la noi în localitate", a spus Marius.

  Deși mulți dintre vecinii lor au ales să își improvizeze locuințe temporare în jurul casei, ei au decis să plece pentru că s-au gândit în primul rând la binele copiilor.

  „Copiii suferă extrem de mult în asemenea momente, sunt speriați, îi iei din mediul lor, de la cămin sau de la școală, din camerele lor, de lângă prietenii de joacă. Noi le-am spus că ne mutăm într-un loc unde nu sunt cutremure, unde pământul nu se mișcă", a povestit Ana.

  Familia de români este mulțumită de locuința pusă la dispoziție de autorități, locuință care este dotată cu toate facilitățile. În plus, întregii familii îi sunt asigurate trei mese pe zi.

  Marius a mai povestit și despre o experiență neplăcută avută în România, într-o perioadă când, împreună cu soția, a decis să se întoarcă în țară.

  „Eu m-am apucat de construcții, pe cont propriu, angajasem oameni, dar este imposibil să faci așa ceva în România. Seara, cada devenise patul meu, atât de obosit ajungeam, adormeam în baie. Munceam toată ziua și abia reușeam să îmi plătesc oamenii. Toate economiile din Italia s-au dus pe apa sâmbetei", a afirmat Marius, referindu-se la perioada petrecută în România și adăugând că nu au de gând să se mai întoarcă în țară. El a spus că în România au avut parte de o experiență mai neplăcută decât ceea ce au trăit în Italia.

  Tematic

  Primele imagini video ale cutremurului din Italia
  Tagurile:
  Români, Sinistrați, Cutremur, Italia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei