15:59 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Arsenie Boca

  Ce conține dosarul de canonizare a Părintelui Arsenie Boca

  © Photo: alexandruvalentincraciun.wordpress.com
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11722

  Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pentru a întocmi dosarul cu documentele necesare pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca.

  BUCUREȘTI, 4 nov — Sputnik. Scopul lucrărilor Comisiei speciale teologice mitropolitane a fost sistematizarea teologico-științifică a scrierilor Părintelui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum și a diverselor publicații apărute de-a lungul timpului cu privire la viața și activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta și Prislop, potrivit basilica.ro

  Membrii Comisiei au prezentat referate pe temele primite în ședința de lucru ce avut loc în data de 16 aprilie 2016.

  Printre referatele prezentate a fost cel intitulat „Părintele Arsenie Boca de la mănăstirile Sâmbăta de Sus și Prislop", întocmit de părintele profesor Mircea Păcurariu. În referat se prezintă date biografice, pe baza documentelor aflate în arhiva Institutului Teologic din Sibiu, respectiv copilăria, perioada studiilor, perioada atonită, perioada de la Mănăstirea Sâmbăta, prigoana autorităților comuniste, perioada de la Mănăstirea Prislop.

  Apoi a urmat o prezentare critică și succintă a opt materiale primite spre analiză: șapte cărți și filmul documentar „Părintele Arsenie Boca-omul lui Dumnezeu", în regia lui Nicolae Mărgineanu.

  De asemenea, în cadrul ședinței a fost propusă alcătuirea unei cronologii a activității părintelui Arsenie, precum și stabilirea exactă a surselor autentice referitoare la viața și activitatea părintelui Arsenie.

  Au fost efectuate cercetări și în arhiva Arhiepiscopiei Aradului, analizând dosarul de corespondență dintre Episcopia Aradului și Mănăstirea Prislop. Totodată a fost propusă o documentare în arhiva Arhiepiscopiei Sibiului, Arhiepiscopiei Râmnicului, și în arhiva Mănăstirii Sâmbăta.

  În cadrul referatului prezentat de părintele profesor Vasile Vlad, a fost analizată lucrarea „Cărarea Împărăției", autorul argumentând ortodoxia învățăturii părintelui Arsenie care reiese cu putere din această lucrare, urmând a fi întocmit un referat-sinteză cuprinzând argumentele în vederea propunerii de canonizare.

  Părintele profesor Simion Todoran a analizat, în referatul său, șapte scrieri despre Părintele Arsenie, accentul fiind pus asupra minunilor părintelui Arsenie.

  De asemenea, Preasfințitul Părinte Daniil a prezentat un referat în care a analizat trei scrieri: volumul-album „Biserica de la Drăgănescu — Capela Sixtină a Ortodoxiei românești", „Părintele Arsenie — Omul îmbrăcat în haină de in" și „Îngerul cu cădelnița de aur. Arhanghelul de la Prislop".

  Tagurile:
  Canonizare, Arsenie Boca, România


  Știrile Zilei