08:47 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  Fata la dentist

  Sfaturi pentru a avea o fiică descurcăreaţă

  © Sputnik / Александр Макаров
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6512

  Toţi părinţii îşi doresc ca fiica lor să fie descurcăreaţă, empatică şi echilibrată. Sunt câteva secrete pe care psihoterapetului Daniela Stanciu le-a împărtăşit părinţilor preocupaţi de educaţia fiicelor.

  BUCUREŞTI, 13 nov — Sputnik. Sunt câteva condiţii pe care trebuie să le indeplineşti dacă vrei să ai o fiică echilibrată, împlinită în plan personal, profesional şi familial, relatează Psychologies 

  Psihoterapeutul Daniela Stanciu precizează că, pentru început, este util să începem prin a defini ce înseamnă o persoană descurcăreaţă. Astfel, o persoana descurcăreaţă ştie să găsească resursele necesare pentru a rezolva probleme, pentru a trece peste momentele dificile, indiferent de etapa vieţii în care se află.

  1. Importanţa stilului de ataşament

  Fii o mamă prezentă şi atentă la nevoile fetiţei tale. O conexiune emoţională atât de necesară pentru dezvoltarea ei armonioasă nu se poate realize decât astfel.

  2. Pune bazele şi creează un ataşament securizant

  În acest fel fiica ta ca alege relaţii de prietenie fără a fi temătoare sau evitantă. Se va integra în grupuri fără a manifesta anxietate de separare va deveni adultul care are o relaţie sănătoasă de cuplu.

  3.  Stima de sine

  Începe prin a-i permite să facă singura acele lucruri la care se descurcă şi să ia decizii adecvate vârstei. Pune-i în evidenţă ceea ce face bine, oferindu-i un feedback imediat şi specific: "Bravo! Mă bucur că de azi mergi pe bicicletă!". Încurajeaz-o ori de câte ori are nevoie şi discutaţi împreună despre greşeli, despre ce poate învăţa din ele şi ce poate face diferit pe viitor.

  4. Critica generează vină şi ruşine

  Nu o critica şi fii atentă ca prin atitudinea şi comportamentul tău să nu contribui la aparitia vinovăţiei şi ruşinii. Aceste emoţii sunt împovărătoare pentru viaţa ulterioară a fiicei tale şi blochează mintea.

  5. Nu folosi etichete!

  Dacă ai tendinţa să foloseşti etichete de genul "încăpăţânată" sau "retrasă", schimbă perspectiva şi caută conotaţia pozitivă. De exemplu, încăpăţânată — perseverentă sau retrasă — gânditoare, precaută. Ajut-o să-şi conştientizeze emoţiile şi găsiţi împreună soluţii pentru gestionarea emoţiilor negative de intensitate mare.

  6. Găsirea unui echilibru

  Evită să fii hiperprotectoare. Copilul nu este un bibelou! Dă-i voie să experimenteze jocuri şi activităţi noi. Evită şi celaltă extremă; lipsa limitelor va face din copil să se considere centrul universului şi devine o persoană instabilă şi egoistă.

  7. Complimente şi empatie

  Permite-i sş-şi exprime nevoile şi dorinţele, învăţând-o să nu-i rănească pe ceilalţi. Cea mai la îndemână modalitate de a face acest lucru este ca voi părinţii să fiţi un model de empatie.

  8.  Educaţia nu trebuie diferenţiată pe sexe

  Pentru a avea o fiică descurcăreaţă, este important să observi care sunt calităţile ei, să le valorizezi. Fara stereotipii de genul "maşinile sunt jucării de băieţi" sau "numai băieţii se caţără".

   

  Oferă-i posibilitatea să participe la jocuri de mişcare. Este necesar să i se dezvolte capacitatea de orientare în spaţiu.

  Tagurile:
  Fiica, Educație, Copii


  Știrile Zilei