20:22 24 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  vulcan

  Un "super vulcan" italian ameninţă Napoli, dar şi întreaga Europă

  © Photo : pixabay
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  41822

  Un "super vulcan" situat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei, riscă să se trezească în curând, ceea ce poate fi nefast atât pentru regiunea în sine, cât şi pentru întregul continent european.

  CHIŞINĂU, 24 dec — Sputnik. Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători italieni si francezi şi publicat în revista Nature Communications, în prezent, presiunea gazului vulcanic din zona Campi Flegrei, din nord-estul oraşului italian Napoli, este pe cale de a atinge un punct critic, împingând magma să se ridice la suprafața pământului, scrie Sputnik France.

  Este imposibil să de a spune exact dacă va avea loc sau nu o erupție şi când, dar este clar că este o amenințare serioasă pentru aproximativ 500 de mii de italieni care trăiesc în regiune. O posibilă erupție ar putea fi însoțită de modificări semnificative ale climei, ca să nu mai vorbim de efectele negative pentru plămâni din cauza difuziei de dioxid de sulf.

  Ultima eruptie a vulcanuluiîn cauză datează din 1538, atunci când au fost aruncat aproximativ 40 de kilometri cubi de material vulcanic, cenușa din "super-vulcan" fiind descoperită chiar şi în Siberia. Conform cercetătorilor, în cazul în care o nouă erupție ar avea loc astăzi, de tipul celei din 1538, aceasta ar produce zeci de mii de victime.

  Ultimele mișcări telurice importante datează din 1984, atunci când 40 de mii de persoane au fost evacuate din Rione Terra Pozzuoli. Suprafaţa pământului se ridicase atunci la 1,80 metri într-o săptămână.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei