22:45 21 August 2017
Chişinău+ 20°C
În direct
    Salata Olivie

    Cum să preparăm cea mai gustoasă salată Olivier

    © Sputnik/ Алексей Куденко
    Societate
    Sa primesc un link scurt
    7901

    Top 4 al celor mai bune salate de Revelion din partea Sputnik Moldova.

    CHIȘINĂU, 31 dec — Sputnik. Simbolul culinar al Revelionului, salata Olivier (Zimnyi sau Stolicinyi) e o parte indispensabilă a oricărei mese de sărbătoare.

    Orice gospodină are  o rețetă a acestei salate. Unii cred că aceasta trebuie pregătită neapărat cu salam, alții insistă asupra fileului de pui. Cu toate acestea, versiunea contemporană se deosebește de cea din secolul XIX.

    Sputnik Moldova a pregătit o serie de variante ale salatei de Revelion. 

    1. Olivier pentru aristocrați

    Cei care vor să simtă atmosfera secolului XIX și să se simtă aristocrat, ar putea folosi rețeta lui Lucien Olivier.

    Ingridientele: 2 ierunci fierte, 1 limba de vițel fiartă, 100 grame de caviar, 25 de raci fierți. 200 g de salată proaspătă, 10-15 castraveți murați, sos Kabul, 100 g de capere, 5 ouă fierte, 2 castraveți proaspeți. Toate îngredientele se taie cubușoare și se amestecă. Se adaugă un sos special, rețeta căruia o cunoștea doar Lucien Olivier.

    În această salată nu se adaugă cartofi, pentru că acest produs era considerat în Franța o mâncare a săracilor.

    2. Olivier anticriză

    E o versiune mai cunoscută a salatei de Revelion. În această rețetă ieruncile și racii sunt înlocuite cu ingridiente mai simple: cartoful, salamul Doktorski și mazăre verde. 

    Ingridientele: cartofi fierți — 4-5 buc., salam fier sau fileu de pui — 300 g, castraveți murați — 3-4 buc, morcov fiert — 1 buc, mazăre verde conservată — 1 borcan, ouă fierte — 4 buc, maioneză, verdeață la gust. Cartoful, salamul, castraveții, morcovul, ceapa și ouăle se taie cubușoare, se adaugă mazăre și maioneză.

    Unii adaugă în loc de maioneză sos de usturoi, sos de muștar sau smântână. Unele gospodine mai adaugă varză proaspătă, altele mere sau ceapă.

    3. Olivier vegetarian

    În fiecare an crește numărul vegetarienilor. Pentru aceștia există o rețetă aparte a salatei.

    Ingridiente: cartofi fierți — 4-5 buc., morcov fiert — 3-4 buc, mazăre proaspătă — 1 borcan, porumb dulce conservat — 1 borcan, castraveți marinați — 2-3 buc., tofu — 50-100 g, piper negru, sare, smântână — 1 pahar, verdeață la gust.

    Cartofii, morcovul, castraveții și cașcavalul se taie cubulețe, se adaugă un pahar de smântână. Salata poate varia în funcție de sosul adăugat, după preferințele fiecăruia.

    4. Olivier de pește

    Pentru amatorii de pește există și o astfel de versiune de salată.

    Ingrediente: cartofi fiert — 4 buc., ouă fierte — 5 buc., peștele roșu sărat — 200-300 g, mazăre vierde congelat — 200 g, castraveți murați —3-4 buc., maioneză, verdeață. Mazărea se fierbe. Se adaugă cartofi, castraveți, ouă și pește tăiați cubulețe. Se adaugă mazăre, maioneză.

    5. Olivier de post

    Revelionul coincide cu postul de Crăciun, iată de ce mulți credincioși nu își permit să guste din Olivier clasic. Iată de ce există și o versiune de post. E suficient să excludem ouăle și carnea, care pot fi înlocuite cu produse de soia cu proporții mai mari de legume — cartof, mazăre, castraveți.

    Pot fi utilizate și alte ingrediente. Spre exemplu: piper și castravete dulce, roșii, țelină, măsline, ciuperci, fasole etc.

    În astfel de salat poate fi adăugat ulei de măsline sau maioneză de post. Unii adaugă ananas, pesmeți și chiar laminărie.

    Câteva sfaturi:

    Sarea se adaugă în salată doar după ce amestecați îngredientele și adăugați sosul. În unele cazuri nici nu e nevoie de sare, din momentul în care multe din îngrediente sunt sărate. Salata trebuie amestecată doar când toate îngridientele sunt adăugate în vas, în caz contrar unele componente și-ar putea schimba forma. În cazul în care în rețetă există ceapă, acesta trebuie opărit cu apă, în caz contrar va influența gustul celorlalte produse. 

    Reguli de utilizareCOMENTARII





    Știrile Zilei