18:07 23 Mai 2019
În direct
 • EUR20.09
 • USD17.99
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Pașaport românesc

  În ce condiţii moldovenii pot pierde cetăţenia română

  lastrasbourg.com
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  203422

  Sunt mai multe motive pentru care cetăţenia română poate fi retrasă, însă sunt persoane care nu pot fi lipsite de ea.

  BUCUREŞTI, 5 ian — Sputnik. Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 prevede că îşi pierd cetăţenia română cei care se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie

  Cetăţenia română se poate retrage şi persoanei care a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase sau este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.

  Cetăţenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naştere.

  Cetăţenia română se retrage şi persoanei care, aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României.

  Citarea persoanei căreia i se retrage cetăţenia română are loc cu cel puţin 6 luni înainte de termenul fixat pentru dezbaterea sesizării.

  Astfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, emite ordinul de retragere a cetăţeniei române, respectiv de respingere a sesizării de retragere a cetăţeniei.

  Ordinul poate fi atacat în termen de 15 zile de la data comunicării la secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului de la domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantului.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei