17:13 18 Ianuarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
  Droguri

  Centrul Internaţional Antidrog acuză autorităţile din România

  © Sputnik/ Виталий Аньков
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  5311

  Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) transmite un avertisment privind creșterea consumului de droguri în rândul tinerilor români şi totodată atrage atenţia autorităţilor române care au refuzat să implementeze programele naţionale anti-drog.

  BUCUREŞTI, 10 ian — Sputnik. Concluziile unui studiu realizat de CIADO sunt că în curând statul român va legalize consumul de droguri pentru că se consideră pierdut războiul împotriva traficului de droguri,  relatează Cotidianul Transilvan.

  Agenția Națională Antidrog a emis în ultimii ani mai multe planuri de acțiune, dar totul s-a făcut la nivel general și fără responsabilități clare. Din 2009 până în prezent, consiliile județene și primăriile nu au pus în practică Planurile de Acțiune privind combaterea consumului de droguri. Ele nu au alocat resurse financiare şi umane în acest scop.

  "Deși legislația în vigoare prevede obligații clare în materie de responsabilități, nici o instituție cu atribuții nu le-a pus în practică, ceea ce a generat conturarea ideii de pierdere a războiului împotriva drogurilor. În realitate nu a existat nici un război și nici o politică coerentă sau aplicată", se arată în studiul realizat de CIADO.

  De asemenea, programele de Interes Național adoptate de Guvernele din perioada 2009-2016 nu au fost aplicate.

  Potrivit CIADO, în România există oficial 6,4 % consumatori ocazionali de droguri, între 15 şi 64 ani fiind aproximativ 900.000 de consumatori.

  "Am avertizat încă din 2009 CSAT, Guvernele, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice când existau doar 250.000 consumatori (4,1 %) că situația va scăpa de sub control, dar am fost ignorați și considerați 'panicoși'", se mai arată în comunicatul emis de CIADO.

  Astfel, potrivit studiului, dacă lucrurile vor continua tot aşa, în maxim 3-4 ani mișcarea pro droguri, deja existentă în România, va reuși să impună legalizarea consumului de droguri.

  Tagurile:
  trafic de droguri, consum de droguri, Droguri, CIADO
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei