05:27 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Pastile

  Cum eviţi cancerul şi bolile de inimă până în 41 de ani

  © Flickr/ Rob
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  3502

  Persoanele care fac mișcare doar în weekend reduc cu 18% riscul de a muri la o vârstă precoce de boli cardiovasculare sau de cancer, indică un studiu publicat luni.

  BUCUREŞTI, 10 ian — Sputnik. Journal of the American Medical Association (JAMA), Internal Medicine, a publicat un studiu care relevă faptul că cei care fac mişcare numai în weekend, spre deosebire de cei inactivi, își reduc riscul de mortalitate cardiovasculară până la vârsta precoce de 41 de ani, relatează Agerpres.

  În cazul persoanelor care fac mai puțin exercițiu fizic decât minimul de 150 de minute, riscul bolilor cardiovasculare este redus cu 37%. Totodată, riscul de a muri de cancer scade cu 18% la sportivii "de weekend" care fac peste 150 de minute de activitate fizică, față de 21% în cazul celor care fac sport regulat în timpul săptămânii.

  Riscul mortalităţii precoce scade cu doar 14% în cazul celor care fac mișcare numai în weekend. Studiul a fost realizat în 9 ani pe 64.000 de persoane din Marea Britanie.

  Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 59 de ani. În proporție de 90% din cei chestionaţi au fost albi, iar 46% femei.

  "Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare, pentru că activitatea fizică o dată sau de două ori pe săptămână este legată de un risc mai mic de mortalitate precoce chiar și în rândul persoanelor al căror nivel de activitate este mai mic decât cel recomandat", afirmă Emmanuel Stamatakis, principalul autor al studiului, profesor în cadrul Universității din Sydney, Australia.

  Pentru a reduce riscul mortalităţii precoce, OMS estimează că sunt necesare cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, sau 75 de minute de exercițiu susținut.

  În acest studiu, 95% dintre persoane practicau un sport și 31% mergeau pe jos în ritm susținut sau moderat.

  Tematic

  Cea mai populară şi scumpă staţiune pentru sporturile de iarnă din România
  Tagurile:
  mortalitate, boli cardiovasculare, OMS, Universității din Sydney, Journal of the American Medical Association, Australia, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei