05:42 21 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  63625

  Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a devenit universal valabilă de luni, 9 ianuarie. Conform acesteia, angajaţii pot fi concediaţi mult mai uşor.

  BUCUREŞTI, 10 ian — Sputnik. Conform ÎCCJ, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică, relatează Economica.

  În decizia instanţei supreme, publicată în Monitorul Oficial din 9 ianuarie, se precizează că decizia comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul Muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.

  "În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii şi la dispoziţiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei", se arată în decizia ÎCCJ.

  Potrivit articolului 76 din Codul Muncii, decizia de concediere individuală se comunică în scris salariatului şi trebuie să conţină în mod obligatoriu motivele care determină concedierea şi durata preavizului.

  Potrivit Înaltei Curţi, comunicarea prin e-mail a deciziei poate fi chiar mai transparentă decât comunicarea prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

  Instanţa Supremă a luat această hotărâre după ce un fost angajat din Iaşi a atacat în instanţă decizia de concediere, pe motiv că a fost emisă prin e-mail şi nu în formă tipărită.

  Tematic

  ATENŢIE: se modifică Codul Muncii. Surprize pentru angajaţi
  Tagurile:
  salariat, concediere individuală, Codul Civil, codul muncii, E-mail, Monitorul Oficial, ÎCCJ, România


  Știrile Zilei