02:10 25 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Pașaport românesc

  Paşaportul, cazierul şi cetăţenia română vor fi gratuite începând cu ...

  diez.md
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7694174

  Potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial al României, 102 taxe vor fi eliminate, iar din acestea fac parte şi taxele de obţinere a cetăţeniei sau a cazierului.

  BUCUREŞTI, 13 ian — Sputnik. De la 1 februarie, paşapoartele românești vor fi eliberate gratuit cetăţenilor din Republica Moldova, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial al României, relatează portalul bani.md.

  Mai multe altele ce țin de eliberarea actelor civile fac parte din cele 102 de taxe eliminate prin legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 6 ianuarie. De asemenea, cazierul şi cetăţenia română se obţin gratuit.

  Astfel, eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi vor fi gratuite. Aceasta costau 22 lei românești, echivalentul a 105 lei moldovenești.

  Acordarea cetățeniei române era in valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești. Acordarea/Redobândirea cetăţeniei române era în valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.

  Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial era în valoare de 25 lei românești, echivalentul a peste 100 de lei moldoveneşti. Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor era în valoare de 47 lei românești, echivalentul a peste 250 de lei moldovenești.

  Identificarea unei persoane pe teritoriul României era în valoare de 35 lei românești, echivalentul a aproape 200 de lei moldovenești.

  De asemenea, în cazul în care vă aflaţi în străinătate şi aveţi nevoie de eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie de la misiunile diplomatice şi oficiale ale României în străinătate, nu mai trebuie să plătiţi taxa de 40 de euro.

  Alte taxe care au fost eliminate:

  Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar era în valoare de 10 lei românești, echivalentul a aproape 50 de lei moldovenești.

  Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice era în valoare de 22 lei românești, peste 100 de lei moldovenești.

  Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice şi în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat era în valoare de 44 lei românești, peste 200 de lei moldovenești.

  Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei era în valoare de 3 lei românești, aproape 15 lei moldovenești.

  Tematic

  Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți faci pașaport românesc
  Tagurile:
  paşaport simplu, paşaport electronic, Acordarea/Redobândirea cetăţeniei, Monitorul Oficial al României, Klaus Iohannis, Republica Moldova, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei