23:16 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7801

  Românii, cu unele dintre cele mai mici salarii minime din UE, cheltuie cea mai mare parte a salariului pentru mâncare, alcool și țigări.

  CHIȘINĂU, 13 feb — Sputnik. Cele mai scăzute salarii minime în Uniunea Europeană au fost înregistrate în Bulgaria și România — 235 euro, respectiv 275 euro, anunță Eurostat.

  Potrivit Radio România, românii cheltuie cea mai mare parte a salariului pentru alimentație — 28 la sută, ceea e de trei ori mai mult decât nivelul mediu european.

  Pentru băuturi alcoolice și tutun românii cheltuie 5,7 la sută din salariu, un alt indicator care depășește media europeană (4 la sută).

  În schimb, românii se află pe ultimul loc la cheltuieli pentru îmbrăcăminte și încălțăminte — 3,4 la sută, în timp ce media europeană este de 5 la sută.

  Din aproximativ 21,5 la sută din salariu lunar cetățenii României achită serviciile comunale, mai puțin decât un european mediu (25 la sută).

  Românii vizitează rar cafenelele și restaurantele, ocupând în acest sens ultimul loc în UE (1,1 la sută), în condițiile în care europeanul mediu lasă în localuri aproximativ 7 la sută din salariu. Liderii rating-ului sunt spaniolii care cheltuie 15 la sută din salariu pentru alimentație în oraș.

  Românii se află pe ultimul loc și în ceea ce privește alocarea resurselor pentru asigurări — doar 0,3 la sută din salariul lunar, spre deosebire de media europeană de 2,5 la sută.

  Tagurile:
  Statistica, Salariu minim, Eurostat, Tutun, Alcool, Alimentație, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei