05:31 20 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Tăierea stejarilor seculari

  Masacrarea pădurilor continuă. Legea care ar fi oprit exportul de lemn, respinsă

  © Sputnik / Ghenadie Vaculovschi
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  30753

  Proiectul de lege care ar fi restrâns exportul de masă lemnoasă a fost respins de Camera Deputaților. Deşi politicienii au promis că vor limita exportul de lemne, totuşi, când a venit momentul să treacă la fapte, nu au avut curaj să ia această măsură.

  BUCUREŞTI, 22 feb — Sputnik. Camera Deputaților a respins proiectul de lege referitor la restrângerea exportului de lemne, argumentul pentru această respingere fiind faptul că limitarea exportului ar genera „consecințe economice negative în lanț".

  Deputaţii susţin că industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

  „Măsurile cuprinse în proiectul de lege ar genera consecințe economice negative în lanț, afectând grav pe cei 7000 de operatori economici din industrie, dar și societățile de exploatare a lemnului și proprietarii de păduri", se precizează în raportul de respingere a legii.

  Un alt proiect, mult mai radical, care intrezicea complet exportul de orice fel de masă lemnoasă, a fost respins de Senat în legislatura trecută.

  Anual, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei, după cum arată datele din 2015 ale Ministerului Mediului.

  Cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România este compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. La începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții acestei companii care voia eliminarea din Codul Silvic a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie. Preşedintele Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, argumentând că o astfel de prevedere ar fi neconcurențială.

  Un grup de experţi de la organizaţia internaţională Forest Stewardship Council acuză oficial compania Holzindustrie de mari nereguli şi încălcări ale legii în comerțul cu cherestea și de exploatare ilegală a pădurilor românești. Organizaţa susţine că există dovezi puternice în acest sens. 

  Tematic

  Dezvăluiri: compania străină care măcelăreşte în masă pădurile României
  Rise: Universitatea Harvard și IKEA fac afaceri ilegale cu pădurile României
  Tagurile:
  Lege, Lemn, Păduri, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei